Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Culturele introductie en nieuwe studentenpas moeten mbo'er gelijkwaardig maken

2 september 2024, 20.00 uur · Aangepast 2 september 2024, 20.18 uur · Door Flip Linssen

Een nieuw studiejaar is van start. Met een nieuwe culturele introductieweek en de invoer van een studentenpas voor deze groep moet er meer gelijkwaardigheid komen tussen mbo'ers en andere studenten in de stad. Student Sephen had dit twee jaar geleden nog niet, maar is blij met de ontwikkeling: "Heel fijn dat wij nu ook zoiets krijgen."

AT5

Meer dan dertig culturele instellingen openen hun deuren deze week voor mbo'ers die aan de introductieweek meedoen voor hun studie. Het is de bedoeling om op die manier mbo-studenten gelijk te stellen met studenten van het hbo en de universiteit. Het is nog geen volledige introductieweek zoals bijvoorbeeld de intreeweek, maar wel een stap naar eenzelfde soort introductie.

In het Amsterdam Museum is vandaag de eerste groep studenten aanwezig, zij zitten op een vooropleiding van het mbo, omdat ze nog niet het goede taalniveau hebben voor de echte opleiding. "Ik vind het heel leuk om zo de stad te leren kennen", vertelt een van hen. "Het is echt een mooi museum, echt prachtige oude dingen zijn hier te zien."

Eindelijk erkenning

Sephen de Rooij is inmiddels derdejaarsstudent aan de opleiding mediavormgever en werkt vanuit het ROC bij het Amsterdam Museum. "Het is echt leuk om nieuwe studenten rond te leiden." Ze heeft zelf niet zo'n week gehad toen ze twee jaar terug begon aan haar opleiding. "Ik had dat wel heel leuk gevonden, want het is echt belangrijk dat je je medestudenten goed leert kennen. En dan is het wel het leukst om dat ook buiten de klaslokalen te doen."

Quote

"Ik zou uiteindelijk graag zien dat er een heel weekprogramma komt"

Sephen de Rooij

Het is niet het enige nieuwe dit jaar, ook de officiele mbo-studentenpas wordt morgen geïntroduceerd. Wethouder Sofyan Mbarki ziet dit als een middel om voordelen van het student zijn te kunnen benutten: "Bij sportclubs kun je vaak als student goedkoper sporten, maar als je daar geen goede pas voor hebt wordt dat moeilijk. En dat geldt ook voor sommige kroegen." Amsterdam is de eerste stad met zo'n eigen pas.

De volgende stap

"Het is fijn dat ze zich in ons verplaatsen", zegt Sephen. "Al zou ik wel graag zien dat er uiteindelijk een heel weekprogramma komt." De studentenpas is een begin, maar uiteindelijk is onderwijs het allerbelangrijkst natuurlijk", zo zegt wethouder Mbarki. Sinds vorig jaar geldt de mbo-agenda, waarin doelen staan die in 2027 behaald moeten zijn. "Er is met deze maatregelen en de verhoging van stagevergoeding vorig jaar al een behoorlijke stap gezet, en nu is het belangrijk om genoeg goede docenten naar het mbo te trekken."

De studenten die vandaag in het museum waren hebben zin om tijdens hun nieuwe jaar elkaar, de Nederlandse taal en de opleiding die ze willen gaan doen beter te ontdekken: "Ik vind het heel spannend, maar ook heel leuk met allemaal nieuwe mensen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938