Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Na 50 jaar vandaag misschien het laatste concert ooit in het Vondelpark Openluchttheater

1 september 2024, 07.15 uur · Aangepast 1 september 2024, 09.28 uur · Door Hedwig Goudsmit

Het Vondelpark Openluchttheater geeft vanmiddag het laatste concert van het seizoen en misschien wel het laatste ooit. Het theater viert dit jaar het 50-jarig bestaan, maar achter de schermen zijn er zorgen. Doordat ze wederom geen subsidie van de gemeente krijgen, redden ze het financieel niet om nog een zomer te draaien. "We zijn gratis toegankelijk en moeten het hebben van steun van gemeente of andere partijen."

Vorige optreden Acda en de Munnik in het Vondelpark - AT5

Vanmiddag treedt Acda en de Munnik op. Het theater verwacht grote drukte voor het gratis concert. Als het het laatste concert ooit is, is het in elk geval een knaller. Of de directeur van het theater er nog een beetje zin in heeft? "Ik probeer nog wel te genieten", zegt Frans de Vries. Tegelijkertijd is hij verontwaardigd over het besluit van de gemeente om de club weer geen subsidie te geven.

'Niet inclusief en divers genoeg'

"We zouden niet inclusief en divers genoeg zijn. Dat slaat werkelijk nergens op. We programmeren voor jong en oud, muziek, dans, theater, comedy. Alles, werkelijk." Op het moment dat we De Vries spreken wordt het Kwaku zomerfestival georganiseerd. Ook bezoekers snappen het besluit niet. "Dat is echt onzin", zegt er één. "Vandaag alleen al", zegt de dj die op het podium staat. "Vandaag zie je al een behoorlijke diversiteit."

Quote

"Dit theater is er ook voor mensen met een kleine beurs"

bezoeker Vondelpark Openluchttheater

"Het is een aderlating als het zou stoppen", zegt een bezoeker. Hij komt hier al jaren, vertelt hij. "Voor het salsadansen. Dit theater is voor de gewone man. Voor het gewone volk." Iemand anders beaamt dat. "Ook voor de mensen met een kleine beurs."

De Vries heeft nog hoop dat hij volgend jaar weer zo'n 150 gratis evenementen kan organiseren. "Steun hoeft niet alleen van de gemeente te komen. We horen de verontwaardiging ook van de bezoekers. We gaan alle reacties verzamelen en kijken wat we nog kunnen doen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938