Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Twee jaar cel voor aanvallen en betasten van sekswerkers in het centrum

26 augustus 2024, 21.36 uur · Aangepast 26 augustus 2024, 22.14 uur · Door AT5

Een 27-jarige man is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, wegens het aanvallen en betasten van vier sekswerkers in het centrum. Ook probeerde hij een sekswerker te verkrachten.

AT5

De man beging de feiten afgelopen april in nog geen twee weken tijd. In alle gevallen ging hij op een soortgelijke manier te werk waarbij hij zonder instemming aan de billen, borsten en het kruisgebied van de vrouwen zat.

Dezelfde werkwijze

De politie kwam de man op het spoor nadat er meerdere meldingen waren binnengekomen van poging tot verkrachting jegens sekswerkers. Een van de sekswerkers verklaarde dat ze aan het werk was op de Oude Nieuwstraat toen de man langskwam en zij hem binnenliet. Toen ze de deur dicht deed, werd hij agressief en betastte hij de vrouw. Uiteindelijk wist ze de man naar buiten te werken.

Twee dagen later zag zij de man opnieuw en besloot ze een foto van hem te maken. Die foto kwam te hangen op het kantoor van een kamerverhuurbedrijf voor sekswerkers, met een waarschuwing dat het om een gevaarlijke man gaat en dat andere sekswerkers hem niet moeten binnenlaten. Naar aanleiding van die foto kwamen er meer meldingen over hem binnen.

Quote

"Verdachte heeft zich buitengewoon misdragen en aangetoond geen enkel respect te kunnen opbrengen voor sekswerkers"

Rechtbank Amsterdam

De vrouwen hebben allemaal aangifte gedaan van aanranding. De rechter gaat niet mee in het pleidooi van de advocaat van de man dat die aangiftes onbetrouwbaar zouden zijn, omdat de vrouwen elkaar zouden hebben kunnen beïnvloed. Integendeel: volgens de rechtbank ondersteunen de aangiftes elkaar. Zo komt het signalement van de dader in grote lijnen overeen, gebeurde het allemaal daags na elkaar op klaarlichte dag in dezelfde twee straten in het centrum, en had de dader telkens dezelfde werkwijze.

Onveilig gevoel

De rechtbank rekent het de man aan dat veel sekswerkers zich door de man onveilig hebben gevoeld. "Juist op de plaats waar deze sekswerkers zich veilig zouden moeten kunnen voelen, waar zij op eigen voorwaarden hun diensten zouden moeten kunnen verlenen en waar verdachte slechts tijdelijk te gast is, heeft hij zich enkel en alleen laten leiden door zijn eigen lust. Daarmee heeft verdachte zich buitengewoon misdragen en aangetoond geen enkel respect te kunnen opbrengen voor sekswerkers, of vrouwen in het algemeen."

Behalve de celstraf krijgt de man ook een gebiedsverbod opgelegd voor de Oude Nieuwstraat en de Nieuwe Nieuwstraat, de straten waar hij de delicten heeft gepleegd. Verder moet hij een van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 4 duizend euro.