Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Vervroegde sluitingstijd blijkt risico voor sekswerkers, maatregel teruggetrokken

18 december 2023, 22.05 uur · Aangepast 19 december 2023, 12.22 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Als het aan burgemeester Halsema ligt hoeven sekswerkers hun ramen toch niet meer om 3.00 uur te sluiten. Ze schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er 'negatieve effecten/risico's' blijken te zijn.

Het ging om een maatregel van de gemeente om de drukte op de Wallen te verminderen. Ook horecazaken moesten eerder de deuren sluiten. In de brief staat dat het hierdoor vanaf 2.00 uur 'grotendeels rustig is in het gebied'.

Eigen woning

Sekswerkers trokken vooraf en nadat de maatregel was ingegaan meerdere keren aan de bel. Ze gaven onder meer aan dat ze hierdoor te weinig geld zouden verdienen, omdat een deel van de klanten bewust pas heel laat in de nacht durft te komen. Dat zou er weer toe leiden dat ze zich gedwongen voelen om klanten in hun eigen woning of in een hotel te ontvangen. 

Ook vertelden ze de politie dat ze zich vaker onveilig voelen bij het naar huis gaan, iets dat dus nu uiterlijk om 3.00 uur al moet gebeuren. Mannen zouden hen aanspreken of hinderlijk volgen. "Zij geven aan dat dit eerder niet was, omdat zij op verspreide tijden hun werkplek verlieten en hierdoor meer opgingen in de menigte", schrijft Halsema in de brief.

Quote

"Eerder verlieten ze op verspreide tijden hun werkplek en gingen ze meer op in de menigte"

Femke Halsema, burgemeester

De vroegere sluitingstijden van de horeca blijven wel. Halsema erkent dat het 'veel vraagt van ondernemers', maar dat de maatregel wel bijdraagt aan een eerdere uitloop van bezoekers'. Dat zou niet zo zijn voor de prostitutieramen. Er zijn tussen 02.00 en 03.00 uur volgens de gemeente namelijk 30 procent minder bezoekers geteld in 2023 ten opzichte van 2022.

De gemeenteraad was eerder nog akkoord gegaan met het plan van Halsema voor de vervroegde sluitingstijd voor prostitutieramen. Gemeenteraadsleden zullen zich ook nog eerst over het schrappen van de maatregel moeten buigen, het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

Bekijk hier hoe het eerste weekend met de nieuwe sluitingstijden in april verliep: 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938