Ajax rekent na snelle achterstand af met Jagiellonia in heenwedstrijd

22 augustus 2024, 22.37 uur · Aangepast 23 augustus 2024, 07.51 uur · Door Bas Velzel

Ajax heeft de heenwedstrijd tegen het Poolse Jagiellonia Bialystok in de play-offs van de Europa League gewonnen. Nadat de Amsterdammers vroeg tegen een achterstand aankeken werd de wedstrijd omgedraaid en met 1-4 gewonnen. Met de ruime overwinning heeft Ajax een belangrijke stap gezet naar de competitiefase van de Europa League.

AT5

In Bialystok was er nog geen plek in de basis voor nieuwe aanwinst Daniele Rugani, die wel spelgerechtigd was. Francesco Farioli begon ook zonder Steven Bergwijn en Brian Brobbey, maar koos onder anderen voor Mika Godts en Chuba Akpom.

Snelle goals

De Amsterdammers keken snel tegen een achterstand aan. In de vijfde minuut kregen de Polen een corner die snel werd genomen, waardoor de Amsterdammers er niet klaar voor stonden. Nadat een eerste inzet werd gepareerd door Remko Pasveer, kon de rebound erin worden gekopt. Toch stond de gelijke stand weer snel op het scorebord. In de 9e minuut wist Akpom een bal goed in de korte hoek te schieten.

Na de gelijkmaker waren de Amsterdammers veel op de helft van de Polen te vinden. Met hoge druk en combinaties probeerde Ajax kansen te creëren. Vooral Steven Berghuis, die ook de assist op Akpon gaf, gaf lekkere ballen en Godts probeerden met een actie er steeds langs te komen.  De kansen kwamen er ook, maar vonden veelal niet de doelman.

Toch kon de voorsprong voor Ajax niet uitblijven. Godts kon de bal bij de tweede paal makkelijk inkoppen na een voorzet van Devyne Rensch. Na bijna een halfuur gespeeld te hebben stonden de Amsterdammers weer voor. Dat was ook de ruststand, 2-1 voor Ajax

Afrekenen

Het begin van de tweede helft kende aardig hetzelfde beeld als een groot gedeelte van het eerste bedrijf. De Polen stonden met veel spelers op de eigen helft en probeerden te profiteren van spelhervattingen, Ajax juist veel aan de bal. Carlos Forbs leek de 1-2 na 10 minuten in te kunnen tikken, maar de bal werd geblokt. Kansjes bleven daarna voor de Amsterdammers volgen, die zeeën van tijd kregen op de helft van Jagiellonia.

De 3-1 viel na een kwartier te hebben gespeeld dan toch. Steven Berghuis kreeg de bal zo in de voeten gespeeld van een verdediger van de Polen, en stelde vervolgens Kenneth Taylor vrij voor een afstandsschot. De bal werd nog gepakt door de keeper, maar de rebound voor Akpom verscheen achter de doelman.

Pingels

Na de 3-1 stortte Jagiellonia in. Invaller Branco van den Boomen werd acht minuten na de 3-1 neergehaald in het strafschopgebied en kreeg daardoor een penalty mee. Akpom ging achter de bal staan en maakte er 1-4 van voor Ajax en bekroonde daar zelf een hattrick mee.

Daar kwam nog een penalty bij toen invaller Anton Gaaei op de hak werd getrapt en de Deen neerging. Godts ging achter de bal staan voor z'n tweede van de wedstrijd, maar verzaakte dat. Waar het tijdens de lange penaltyreeks tegen Panathinaikos twee keer goed ging, was de aanloop met een half hupje nu niet een instinker voor de doelman. Het bleef 1-4 en dat was ook de eindstand. Ajax zette een belangrijke stap om de competitiefase van de Europa League te bereiken.

Volgende week donderdag komen de Polen naar Amsterdam voor de returnwedstrijd. Het duel begint om 20.00 uur. Dit weekend heeft Ajax van de KNVB vrij gekregen vanwege de Europese verplichtingen. Het duel met Fortuna Sittard is daardoor uitgesteld.