Start van hoofdcontent

Olympische Spelen

nl

3x3-basketballers pakken goud op Spelen na thriller tegen Frankrijk

5 augustus 2024, 18.56 uur · Aangepast 6 augustus 2024, 00.09 uur · Door AT5 / NH Nieuws

De Nederlandse basketballers hebben vanavond goud gepakt in de finale van het olympische 3x3 toernooi. In een thriller tegen Frankrijk zorgde Worthy de Jong met een rake tweepunter voor de overwinning: 18-17.

Nederland begon beter aan de wedstrijd, maar omdat ook de Fransen weinig weggaven, kon Oranje nooit tot een ruime marge komen. Frankrijk kon daardoor tegen het einde van de wedstrijd de leiding pakken. Die voorsprong leken ze niet meer weg te geven, ware het niet dat Worthy de Jong vlak voor tijd gelijkmaakte. 

Onder toeziend oog van NBA-legendes als Dirk Nowitzki, Pau Gasol en Carmelo Anthony volgde er een verlenging.  Daarin was De Jong uiteindelijk de grote man door met een raak afstandsschot voor de overwinning te zorgen.

Eerder op de avond won Nederland nog de halve finale van Litouwen. Daarvoor speelde het team zeven groepswedstrijden: waarbij tegen elk land één keer gespeeld werd. In die groepsfase verloor Oranje alleen van Servië en Letland, van Frankrijk werd toen met 20-13 gewonnen.

Het is voor het eerst dat Nederland bij het 3x3-basketbal een medaille pakt op de Spelen. Drie jaar geleden, toen de sport voor het eerst olympisch was in Tokio, werd Nederland vijfde.

De voorbereiding op de Olympische Spelen speelde zich af in het Velodrome in Sloten. In gesprek met AT5 vertelden de spelers tijdens een van die trainingen over het doel om een medaille te pakken.

AT5