Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aan het eind van het jaar is de verzwaarde Uitdammerdijk weer te gebruiken

5 augustus 2024, 15.57 uur · Aangepast 7 augustus 2024, 08.29 uur · Door Emma Vos

Na jaren van zand opspuiten en water wegpompen is de Alliantie Markermeerdijken bezig met de afwerking van het laatste stukje Uitdammerdijk. Voor wie er gebruik van maakt goed nieuws; de dijk gaat eind dit jaar weer open. 

AT5 / Luuk Koenen

Sinds 2019 wordt er gewerkt aan de dijkversterking tussen Amsterdam en Hoorn. Op het laatste stukje Uitdammerdijk bij Durgerdam worden komende tijd oude dijkstenen stuk voor stuk teruggeplaatst. De dijk wordt in z'n geheel wat platter en breder. Ook komt er een breder wandel en fietspad tot aan Hoorn. Het stuk bij Durgerdam zal eind dit jaar opgeleverd worden. De hele dijk is eind 2027 klaar. 

Dijkdoorbraak

De kans op een dijkdoorbraak was klein en toch werd de dijk in 2006 afgekeurd. Pas bij langdurig extreem weer en een hoge waterstand langer dan zes weken zou de dijk kunnen doorbreken. "In Nederland is dat de norm en we mogen blij zijn dat we zulke strenge regels hebben", aldus omgevingsmanager Ricardo Nuijens. "Het laagste punt van Noord-Holland ligt hier vlak achter de dijk, dat is 6 meter onder zeeniveau. We leven eigenlijk in een badkuip met zijn allen."

Het water kan na de dijkverzwaring zonder risico twee meter hoger komen dan voorheen. 

AT5 / Luuk Koenen

Om de dijk steviger en moderner te maken worden basaltblokken uit de fabriek gebruikt. Steenzetter Hans van der Made is meer van het ambachtelijke werk. "Ja ach, die basaltblokken, ik snap het wel maar wat wij doen is het echte bouwen. Er zijn nog maar 22 steenzetters in heel Nederland en zonder die mensen was er geen afsluitdijk geweest." Veel materialen van de oude dijk worden hergebruikt bij de verzwaring. "Deze stenen uit Noorwegen liggen hier al honderden jaren en zijn misschien wel duizenden jaren oud", aldus Van der Made.

Ook heeft dit deel van de dijk een speciaal Amsterdams karakter. Bij het afbreken van de oude dijk kwamen oude bakstenen naar boven. "De archeoloog van het project heeft ze bekeken en kon aan de combinatie van steen en lood zien dat het waarschijnlijk puin is van huizen uit de Jordaan. Toen hier de dijk doorbrak hadden ze niks om mee te bouwen en hebben ze het volgestort met Amsterdams puin", vertelt Nuijens.

Natuur en recreatie

Bij de aanleg van de dijk is rekening gehouden met de beschermde ringslang. Hiervoor zijn speciaal delen met lossere stenen aangelegd waar de dieren kunnen broeden. De dijk zal in de loop der jaren weer begroeid raken met de oorspronkelijke Waterlandse planten. Ook komen er meerdere nieuwe recreatie steigers. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938