Start van hoofdcontent

Stad

nl

Durgerdammers vrezen horizonvervuiling door dijkverhogingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 december 2016, 19.18 uur

Het is één van dé redenen om in Durgerdam te gaan wonen. Het uitzicht op het Markermeer. Maar bewoners van het dorpje vlak boven de stad vrezen nu dat hen dat wordt ontnomen. De dijken worden namelijk verhoogd.

Het was al langer bekend dat de dijk niet stevig genoeg is en beschermd moet worden tegen het water. Daarom is er besloten om de dijken te gaan verstevigen.

'Het is nodig, dat weten we. De dijk is afgekeurd. Er is discussie over of het op deze manier moet gebeuren, maar we hebben gezegd: Als het nodig is moet het inderdaad gebeuren. Zorg er dan voor dat wat er gebeurt goed inpasbaar is in het landschap' aldus dorpsraadvoorzitter Marianne van Leeuwen.

Markermeer
Het Hoogheemraadschap heeft er voor gekozen om drie strekdammen neer te leggen in het Markermeer. De muren zullen zo'n 2,40 meter boven NAP komen en dit zal het uitzicht van de bewoners flink verpesten. De plannen moet in januari 2018 worden uitgevoerd.

'Het gaat er Vooral om dat dit een bijzonder stukje Amsterdam is, wat door ontzettend veel Amsterdammers wordt bezocht. Het is cultureel erfgoed en het is een heel bijzonder stukje natuur en cultuur wat hier staat en het moet beschermd worden.'

'Bijzondere situatie'
Volgens het hoogheemraadschap is er in Durgerdam sprake van een bijzondere situatie. 'Het was dan ook niet makkelijk om te komen met de keuze voor een oplossing van het probleem. De dammen blijven onder de twee meter NAP. De exacte locatie, afmetingen en aankleding van de dijk worden met de bewoners en andere betrokkenen verder ingevuld.'

De werkzaamheden starten eind 2017.