Start van hoofdcontent

Stad

nl

Directeur Het Ketelhuis treedt vroegtijdig terug na AT5-publicatie over angstcultuur

22 juli 2024, 15.57 uur · Aangepast 24 juli 2024, 10.21 uur · Door Mirjam Eeken

Alex de Ronde treedt terug als directeur van bioscoop Het Ketelhuis. Aanleiding is het onderzoek van AT5, waaruit naar voren kwam dat onder zijn bewind jarenlang een angstcultuur in stand werd gehouden.

Bioscoop Het Ketelhuis - AT5

In een mail aan het personeel laat De Ronde vandaag weten dat hij "wat eerder" terug zal treden uit zijn functie. "Een recent artikel op de website van AT5 heeft de reputatie van Het Ketelhuis geen goed gedaan", schrijft hij. "Ik heb geprobeerd dat bericht te ontzenuwen maar dat is nog niet voldoende gelukt."

AT5 deed de afgelopen weken onderzoek naar de cultuur bij Het Ketelhuis. Daaruit bleek dat medewerkers die tussen 2015 en nu bij Het Ketelhuis werkten zich niet veilig voelden op de werkvloer. Als oorzaken noemden zij onder andere machtsmisbruik, publieke shaming en dreiging met ontslag. 

Na publicatie van het artikel kwamen bij AT5 meerdere reacties van zowel ex-werknemers als externe partijen met soortgelijke ervaringen binnen. Hun aanklachten dateren ook van voor 2015.

Geen nieuw onderzoek

De Ronde, die sinds januari 2000 directeur was, schrijft dat het "in het belang van Het Ketelhuis" beter is dat hij opstapt. "En volgend jaar februari zou ik toch al met pensioen gaan." De huidige adjunct-directeur Floortje Smit zal binnenkort worden aangesteld als interim-directeur.

Desgevraagd laat hij telefonisch weten dat hij niet "op stel en sprong" zal opstappen. "Het is belangrijk dat we niet in een bestuurlijk vacuüm terechtkomen." Een precieze datum is daarom nog niet bekend.

Op de vraag of de Raad van Toezicht nog een onderzoek zal instellen antwoordt hij: "Er komt geen nieuw onderzoek. Er zijn al veel onderzoeken gedaan. Alle klachten van de mensen die jullie hebben benaderd waren ons zeer bekend."

Reactie cultuurwethouder Touria Meliani

"Het welzijn en de veiligheid van medewerkers van het Ketelhuis is cruciaal voor een gezonde en inclusieve werkomgeving en daarom zijn de resultaten van ook dit onderzoek van belang. Het is belangrijk dat deze bevindingen serieus genomen worden en dat passende maatregelen worden genomen om de sociale veiligheid te verbeteren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938