Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Kademuur Oudezijds Achterburgwal zakt verder: nog minder vrachtwagens toegestaan

31 juli 2024, 16.00 uur · Aangepast 31 juli 2024, 16.25 uur
Door AT5 · Foto: AT5

De gemeente gaat nog meer vrachtwagens weren op een deel van de Oudezijds Achterburgwal in het centrum. Dat komt omdat de staat van de kademuur de afgelopen tijd verslechterd is. Mochten de nieuwe maatregelen niet voldoende werken, dan ligt een volledige afsluiting voor verkeer op tafel. 

Vanaf 8 augustus mogen vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton de gracht niet meer op tussen de Oude Doelenstraat en de Sint Agnietenstraat. Ook wordt de rijweg versmald bij de Oude Doelenstraat, waardoor te brede vrachtwagens er al niet meer door kunnen. Er komen verkeersborden waarop de gewichts- en breedtebeperking aangegeven staat. 

In 2028 werkzaamheden

De gemeente zegt dat er delen van de kademuren hersteld moeten worden, maar dat kan nog niet meteen. "Volgens de planning die er nu is starten we daarmee in 2028", laat de gemeente weten. "We kunnen dit pas doen als in dit gebied een aantal stukken van andere kademuren en drie bruggen zijn hersteld."

Quote

"Het kan zijn dat de kade dan moet worden afgesloten voor verkeer"

Gemeente

De gemeente laat weten dat de kade de komende tijd ook in de gaten gehouden wordt. "Als daaruit blijkt dat de strengere gewichtsbeperking de beweging van de kademuur niet of onvoldoende vermindert, dan bekijken we opnieuw welke maatregelen nodig zijn. Het kan zijn dat de kade dan moet worden afgesloten voor verkeer en de kademuur moet worden versterkt met een veiligheidsconstructie. Om in dat geval sneller te kunnen handelen, maken we voor de veiligheidsconstructie nu al een ontwerp."

Betonnen plantenbakken

In 2020 werd er op dit stukje al een verbod ingesteld voor voertuigen met een gewicht boven de 30 ton en zijn parkeerplaatsen onbruikbaar gemaakt door er betonnen plantenbakken op neer te zetten. Eind 2023 is de gewichtsbeperking aangescherpt met een verbod voor voertuigen die zwaarder zijn dan 7,5 ton en volgende maand wordt het dus nog verder aangescherpt.

Bewoners en ondernemers in het gebied worden eind dit jaar tijdens een informatiebijeenkomst door de gemeente bijgepraat over de werkzaamheden aan de bruggen en kades. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938