Start van hoofdcontent

Stad

nl

Afvalvissers halen bijna 250 volle vuilniszakken aan blikjes en flesjes uit de gracht na Koningsdag

1 mei 2024, 11.53 uur · Aangepast 1 mei 2024, 13.31 uur · Door AT5

Niet alleen de straten liggen na Koningsdag bezaaid met flesjes, blikjes en ander afval. Ook de grachten ontkomen er niet aan dat feestgangers na het drinken hun troep niet in de vuilnisbak deponeren. Afvalvissers haalden de dag na de festiviteiten 246 volle vuilniszakken met plastic en blikjes uit de grachten. 

PlasticWhale

Waar de medewerkers van de stadsreiniging - en burgemeester Halsema en financiënwethouder Van Buren ook nog eventjes - in de nacht zo veel mogelijk afval van de straat probeerden te halen, lagen de grachten de volgende ochtend nog vol. Zo'n driehonderd mensen ging met Plasticwhale, een organisatie waar je een boottochtje kan boeken om plastic uit de grachten te vissen, op pad om de grachten weer schoon te krijgen.

Zakken vol afval

Met zeventien boten werd er geprobeerd om zoveel mogelijk plastic, glas en ander afval uit het Unesco Werelderfgoed te krijgen. Na vijf uur afvalvissen werden er 246 vuilniszakken van 50 tot 60 liter gevuld met de troep.

In 38 van die zakken zaten alleen maar pet-flessen en in 60 juist weer alleen blikjes. 63 vuilniszakken werden nog gevuld met andere plastic dingen, zoals bakjes en bekertjes, en konden er nog 85 zakken worden gevuld met ander afval. Daarnaast werden er 511 stukken glas, waaronder flesjes, uit het water gevist. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938