Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

In Zuidoost loop je over de A9 in het groen: Het Brasapark

18 juli 2024, 13.34 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief

Natuur en de stad, het lijkt niet bij elkaar te passen, maar er is meer groen om ons heen dan dat je misschien denkt. Stadsecoloog Geert Timmermans neemt Bouw Woon Leef mee naar zo'n bijzonder stukje stadsnatuur.

Op het dak van de A9 laat Timmermans het Brasapark zien. "Hier is ruim 20 hectare, denk aan 40/45 voetbalvelden aan nieuw groen toegevoegd", legt hij uit.

Het Brasapark 

Op de Gaasperdammertunnel ligt het Brasapark, die de wijken Gaasperdam en Bijlmermeer verbindt. Het park ligt dan ook tussen het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark. Het park is 3 kilometer lang en 65 meter breed. In het midden van het park ligt een rotonde met de op- en afritten van en naar de Gooiseweg (S112). Ook is er speeltuin en zijn er moestuinen te vinden.

Quote

"Hier is ruim 20 hectare, denk aan 40/45 voetbalvelden aan nieuw groen toegevoegd"

Geert Timmermans - Stadsecoloog
AT5

Timmermans is te spreken over de verbinding tussen Gaasperdam en Bijlmermeer. "Je kan op een hele makkelijke manier van het ene deel van Zuidoost naar het andere. Het is een groene ader. Voor mens, plant en dier is hier de verbinding gemaakt", vertelt hij.

Bouwen met de natuur

Timmermans ziet een toekomst met 'natuurinclusief' bouwen voor zich, dat betekent gebouwen, parken en wegen ontwerpen met de natuur in gedachten. "Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als dubbel glas", pleit hij.

Docu: Stadsnatuur in Opmars

Meer weten over natuur de stad? Kijk dan naar de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Stadsnatuur in Opmars.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Gemeente Almere, Metropoolregio Amsterdam en AM.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.