Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Hoe kijken Amsterdammers naar natuur in de stad?: "Een manier om aan de drukke stad te ontkomen"

4 juli 2024, 14.30 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief

Onze stad telt meer dan 10.000 soorten planten, bomen en dieren. Hoe kijken Amsterdammers naar natuur in de stad? Bouw Woon Leef ging de straat op en vroeg het.

Natuur en de stad lijken voor sommigen in eerste instantie tegenpolen. Toch is er groen in de onze stad te vinden. Parken, geveltuintjes, bermen, bloemen en in de vele dieren om ons heen. Hoe kijken Amsterdammers naar natuur in de stad? De mensen die wij spreken zijn in ieder geval positief.

Meer groen, minder hitte

"We merken de laatste jaren dat het heel erg heet wordt op versteende plekken. Zoals Buikslotermeerplein. Dus meer natuur hier zou veel goed doen denk ik", vertelt een mevrouw in Noord.

"Zonder natuur is er geen leven", vertelt een jonge man. "Ik ben opgegroeid met blikkie trap. Ik merk dat mijn broertjes, neefjes en nichtjes daar helemaal niet mee bezig zijn. Bomen plaatsen dus", voegt hij toe.

Een ander voegt nog toe dat de natuur belangrijk is bij het verminderen van CO₂: "Er moet groen zijn om dat op te vangen."

Een jonge man denkt dat groen voor veel mensen een plek is om te ontspannen na bijvoorbeeld werk: "Om de drukke stad te ontkomen."

Het stenen Buikslotermeerplein - AT5
Quote

"Zonder natuur is er geen leven"

Amsterdammer

Een kind die we spreken in het park, vindt de natuur in de stad belangrijk én leuk. "Als er geen natuur was, dan zouden we niet eens kunnen ademen. En er is gras om op te voetballen en bomen om in te klimmen", legt hij uit.

Een man vertelt fan te zijn van de parken in de stad. "Er moeten meer parken komen, zeker weten. En meer bloemen in de parken, want dat is heel gezond." 

"Als ik een paar dagen achter elkaar niet buiten ben geweest, dan ben ik veel verdrietiger en zit ik minder goed in mijn vel", zegt een jonge Amsterdammer. "Het is fijn om in de natuur te zijn."

Drukte in Sarphatipark - AT5

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.