Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

Pro-Palestijnse activisten kraken bedrijfspand in Osdorp

14 juli 2024, 17.04 uur · Aangepast 14 juli 2024, 20.42 uur · Door AT5

De pro-Palestijnse actiegroep Palestine Action Amsterdam heeft vanmiddag een gebouw in Osdorp gekraakt. Het gaat om een leegstaand bedrijfspand aan Tussen Meer. De politie laat aan AT5 weten dat er door de eigenaar van het pand nog geen aangifte is gedaan voor huisbreuk en de politie daarom nog niet ingrijpt. 

De actievoerders hebben de kraak op Instagram opgeëist en het pand omgedoopt tot de 'Hiba Abu Nada Campus'. Met die naam verwijzen ze naar een Palestijnse dichteres, schrijfster en onderwijzeres. Oktober vorig jaar kwam ze, volgens de Britse krant The Guardian, bij een luchtaanval op haar huis om het leven.  

Een woordvoerder van de politie bevestigt de kraak en laat weten dat er een melding binnenkwam van mensen die met maskers op het pand zouden betreden. "We zijn wel langs geweest om een kijkje te nemen. Op dit moment is er geen onrust", aldus de woordvoerder. 

'Vrij Palestina'

"Wij strijden voor een vrij Palestina, het vallen van de zionistische entiteit, imperialisme, kapitalisme en fascisme", zo schrijven de actievoerders zelf. Aan de gevel van het pand hangen enkele Palestijnse vlaggen en leuzen.

Al eerder pand gekraakt

Dezelfde actiegroep kraakte eind mei ook al een pand, aan de straat Achter Oosteinde in het centrum. Dat pand verlieten ze na zo'n drie weken, toen ze door de politie werden gevorderd om te vertrekken.  Ze hingen destijds meerdere spandoeken aan de gevel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938