Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Automobilist geeft gas bij blokkade-actie pro-Palestinademonstranten

13 juni 2024, 15.03 uur · Aangepast 13 juni 2024, 21.16 uur · Door Alex van Schagen

Pro-Palestinademonstranten hebben de Roetersstraat nabij het Roeterseilandcampus van de UvA tot vanmiddag 17.00 uur geblokkeerd. Ter hoogte van bioscoop Kriterion zaten tientallen actievoerders op de weg. Doorgaand verkeer kon er niet langs, wat leidde tot een incident met een automobilist. De man in de auto werd tegengehouden door een groep demonstranten. 

De auto reed hard achteruit waardoor een demonstrant, die vermoedelijk op de auto leunde, op straat viel. Daarna gaf de bestuurder even gas richting de toegesnelde demonstranten. De man ging er daarna in z'n achteruit ervandoor. Het lijkt erop dat de gevallen actievoerder niet gewond is geraakt. De demonstranten willen AT5 niet te woord staan. 

Trams stonden ook te wachten tot ze er weer langs konden. De actievoerders sloegen ook op auto's die er langs wilden, en gingen zo nu en dan in gesprek met automobilisten. Ook werd een man van zijn scooter getrokken toen hij vrij hard op de blokkade in dreigde te rijden. 

AT5

Nieuwe blokkade

Rond 17.00 liepen de actievoerders weg. Daarna hielden ze op verschillende plekken in de omgeving doorgaand verkeer tegen, waaronder op de Sarphatistraat, Mauritskade en Weesperstraat. Op het moment zijn alle demonstranten vertrokken.

AT5

Het gaat vermoedelijk voor een deel om dezelfde groep krakers die zo'n drie weken lang bivakkeerden in een woning aan Achter Oosteinde, nabij het Frederiksplein. Vanmiddag gaven ze gehoor aan een vordering van de politie om het kraakpand te verlaten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938