Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder boos op minister over toestaan meer zomervluchten Schiphol: "Gebrek aan empathie"

28 juni 2024, 17.16 uur · Aangepast 28 juni 2024, 17.44 uur · Door Coen van den Braber

"Omwonenden in grote delen van de stad worden komende zomer totaal onverwacht geconfronteerd met veel meer vlieglawaai dan voorzien." Dat staat in een boze brief van wethouder Hesther van Buren (Luchthaven) aan Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ze is allesbehalve blij met de consequenties van de instemming van Harbers om meer vliegverkeer toe te staan.

AT5

Harbers heeft ingestemd met het verlenen van flink meer vliegverkeer van 17 juni tot en met 1 september. Naar schatting gaat het om 10.000 extra vliegbewegingen op de Buitenveldertbaan en tegen de 1000 extra op de Schiphol Oostbaan. Het landingssysteem dat vliegtuigen veilig naar Schiphol begeleidt wordt vervangen, vandaar deze tijdelijke maatregel.

Gebrek aan empathie

"Het college is teleurgesteld over dit besluit", schrijft Van Buren. "De stad, de regio en haar inwoners worden voor voldongen feiten geplaatst", stelt ze. Volgens de wethouder komen de consequenties van dit besluit op het bordje van omwonenden te liggen, voornamelijk wrang door "diegenen die niet op vakantie kunnen" en dus in de herrie zitten.

Quote

"Een verontschuldiging richting de bewoners is op zijn plaats"

Hester van Buren - wethouder Luchthaven

Wat de wethouder nog meer dwars zit, is een geplaatste advertentie van Luchtverkeersleiding 
Nederland (LVNL) in Het Parool. Die mededeling zou volgens Van Buren een "gebrek aan empathie richting omwonenden" tonen. "Een verontschuldiging richting de bewoners zou op zijn plaats zijn."

De bewuste advertentie die 15 juni in Het Parool verscheen -

In plaats van extra vliegverkeer ziet het college van burgemeester en wethouders liever "een afschaling van het aantal vluchten". Naast een excuus vraagt Van Buren aan de minister om zo snel mogelijk met LVNL en Schiphol om de tafel te zitten om extra vlieglawaai voor omwonenden te beperken.