Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad wil wel vervanger van Bosma naar Slavernijherdenking

27 juni 2024, 23.14 uur · Door AT5

Een meerderheid van de gemeenteraad vraagt de Tweede Kamer om alsnog een vertegenwoordiger naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden te sturen. De raadsleden hebben per mail een 'klemmend beroep' aan landelijke fractievoorzitters gedaan. 

AT5

Ze schrijvend dat de Tweede Kamer als hoogste staatsrechtelijke orgaan van volksvertegenwoordiging 'niet kan ontbreken'. "Het is van belang om een vervangend lid van het Presidium of de voorzitter van de Eerste Kamer te sturen om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen als afgevaardigde van het gehele nationale parlement: zowel de Eerste als de Tweede Kamer."

Halsema

Gisteren liet Kamervoorzitter Martin Bosma weten dat hij besloten had om toch niet naar de herdenking te komen. Dat besluit nam hij na overleg met het Nederlands Instituut voor Slavernijverleden (Ninsee), dat de herdenking organiseert. Vandaag werd duidelijk dat hij geen vervanger heeft aangewezen.

Burgemeester Halsema zei gisteren ook al dat ze wel hoopte dat er een plaatsvervanger zou komen. Ze zei het ook van groot belang te vinden dat er een vertegenwoordiger van de Tweede Kamer aanwezig is. 

Excuses

Het Ninsee wilde dat Bosma excuses zou aanbieden voor uitspraken die hij eerder als PVV-Kamerlid deed. Hij sprak toen onder meer van 'gedram' en wilde dat de excuses voor het slavernijverleden teruggedraaid werden. 

Er zullen tijdens de herdenking wel individuele Kamerleden aanwezig zijn. Ook zijn er meerdere bewindspersonen van het huidige kabinet, zoals premier Rutte en minister Jetten, bij de herdenking. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938