Start van hoofdcontent

Referendum

nl

Initiatiefnemers referendum groenplannen zien niets in voorgesteld burgerberaad

27 juni 2024, 12.36 uur · Aangepast 27 juni 2024, 17.30 uur · Door Robin Antonisse

Een bliksemafleider die de boel alleen traineert. Zo omschrijven de initiatiefnemers van het referendum Hoofdgroenstructuur het burgerberaad dat gisteren door een meerderheid van de gemeenteraad werd voorgesteld. "Met een burgerberaad verliezen we veel kostbare tijd", schrijven ze in een brief aan de raadsleden.

Wethouder Reinier van Dantzig zei gisteren in de gemeenteraad zich neer te leggen bij de uitslag van het referendum, nadat een meerderheid van de Amsterdammers tegen zijn groenplannen stemde. Tegelijkertijd noemde hij het lastig om goed te begrijpen waarom Amsterdammers tegen stemden en wat ze dan wel willen.

Er werd daarom voorgesteld dat een zogeheten burgerberaad samen met de gemeente gaat nadenken over een nieuwe hoofdgroenstructuur. Een burgerberaad of burgerforum is een gelote groep inwoners die de politiek adviseert of helpt te beslissen over een specifiek onderwerp. 

De initatiefnemers van het referendum - AT5

De initiatiefnemers van het referendum roepen de raadsleden op om niet voor een burgerberaad te stemmen, omdat dit volgens hen geen recht doet aan de uitslag van het referendum. "Er liggen nu mooie en constructieve voorstellen en moties op tafel. Met deze voorstellen/moties kunnen er in korte tijd aanpassingen gedaan worden aan het voorliggende beleidskader Hoofdgroenstructuur."

Ze pleiten er daarom voor om de uitslag van het referendum eerst inhoudelijk te bespreken in de commissie Ruimtelijke Ordening, zodat er op korte termijn aanpassingen kunnen worden gedaan. "Het referendum moest een stap vooruit zijn, nu is het een stap achteruit."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938