Start van hoofdcontent

Keti Koti

nl

Organisaties achter petitie opgelucht dat Bosma niet naar slavernijherdenking komt

26 juni 2024, 14.45 uur · Aangepast 26 juni 2024, 17.43 uur · Door Bas Velzel

De organisaties die wilden dat Kamervoorzitter Martin Bosma niet aanwezig zou zijn bij de slavernijherdenking zijn 'opgelucht en blij' dat Bosma heeft besloten om Keti Koti over te slaan. 

Marcel Antonisse

"Het is een opluchting en we zijn erg blij dat Ninsee (het Nederlands Instituut voor Slavernijverleden, red.) naar ons heeft geluisterd", reageert psychiater Glenn Helberg tegen AT5 namens de zogenoemde Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking. De groep van ongeveer 150 personen en 35 organisaties uit de Surinaamse en Caribische gemeenschap schreven eerder een open brief aan Bosma om niet te komen naar de herdenking.

"Met de petitie en de open brief was het ons doel om Bosma niet te laten komen. Dat is gelukt." De petitie die werd gestart werd meer dan 20.000 keer ondertekend, volgens Helder laat dat een duidelijk beeld zien. "We zijn samen tegen de komst van Bosma opgetreden. Met de gehele coalitie en met iedereen die de petitie heeft ondertekend. We hebben een signaal afgegeven dat het klaar moet zijn met die polarisatie."

Veel ophef

De afgelopen weken was er veel ophef over de mogelijke komst van Bosma naar de slavernijherdenking. Normaal gesproken leggen de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer gezamenlijk een krans bij het monument, maar veel mensen zagen het niet zitten dat Bosma dat ging doen vanwege zijn eerdere uitspraken. 

Martin Bosma legt een krans met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens Dodenherdenking - AT5

Zo kwam naast de open brief van de coalitie uit zowel stadsdeel Zuidoost als uit stadsdeel Oost een motie richting het stadsbestuur om zich uit te spreken tegen de komst van de Kamervoorzitter. "Hij gaat tekeer tegen alles wat te maken heeft met diversiteit en inclusie. Zo iemand heeft niets te zoeken bij herdenkingen in onze diverse stad, ook niet in een rol als Kamervoorzitter", aldus Dylan Bakker van BIJ1 tijdens de stadsdeelcommissievergadering van Zuidoost. 

Herdenkingsorganisator Ninsee stelde na de motie en de open brief aan Bosma de eis dat hij excuses moest maken en moest reflecteren over zijn uitlatingen, anders zou zijn uitnodiging worden ingetrokken. Na een gesprek tussen Ninsee en Bosma vandaag hebben zijn gezamenlijk besloten dat Bosma niet aanwezig zal zijn. "De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden", heeft de Kamervoorzitter aan verschillende media laten weten. 

Bekijk in onderstaande video de reacties van Urwin Vyent, directeur van Ninsee, en de initiatiefnemers van het protest tegen de komst van Bosma bij de herdenking.

AT5

Ninsee-voorzitter Linda Nooitmeer heeft aan de NOS verteld dat er niemand namens de Tweede Kamer een krans zal leggen tijdens de herdenking. 

De Nationale Herdenking Slavernijverleden begint maandag, 1 juli, om 14.00 uur en wordt gehouden in het Oosterpark. AT5 zendt de herdenking live uit. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938