Start van hoofdcontent

cultuur

nl

Kunstraad roept op: draai bezuiniging op grote kunstinstellingen terug

14 juni 2024, 15.29 uur · Aangepast 14 juni 2024, 15.45 uur · Door Maarten Westerduin

Amsterdam moet de bezuinigingen waar zeven kunstinstellingen in de stad de komende jaren mee te maken krijgen, zo snel mogelijk terugdraaien. Dat stelt de Amsterdamse Kunstraad in een advies aan de gemeente. De bezuinigingen zijn volgens de raad oneerlijk en onevenredig.

Het Koninklijk Concertgebouw - Hans Roggen

De zeven instellingen (Amsterdam Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, ITA, Koninklijk Concertgebouworkest, Nationale Opera & Ballet, de Meervaart en het Bijlmer Parktheater) zijn de enige in Amsterdam die zeker zijn van een subsidie van de gemeente. Andere kunstorganisaties moeten daar eerst een aanvraag voor doen.

In oktober vorig jaar werd duidelijk dat het budget voor die zeven gevestigde organisaties met drie miljoen zou krimpen: van 63 naar 60 miljoen per jaar in de periode 2025-2026. Cultuurwethouder Touria Meliani (GroenLinks) wil die drie miljoen vrijspelen om nieuwe makers de kans te geven en ervoor te zorgen dat het kunstaanbod beter verspreid zou worden over de stad.

Verdelen

"Je hebt kunst en cultuur in nabijheid nodig", vertelde Meliani kort na het presenteren van haar plannen in Park Politiek. "In Nieuw-West en Zuidoost, een stad net zo groot als Breda, is er maar één theater. In bepaalde gebieden in de stad heb je veel meer culturele voorzieningen."

Maar dat betekent dus ook dat de zeven grote instellingen het met drie miljoen minder moeten doen. Hoe ze dat moeten oplossen? Niet, zegt de Kunstraad, die ervoor pleit dat de politiek een manier vindt om de bezuiniging van drie miljoen terug te draaien.

AT5

De raad heeft er begrip voor dat Meliani meer geld wil realiseren voor andere kunstinitiatieven in de stad, maar vindt dat dat niet ten koste mag gaan van de grotere instellingen, die waarschijnlijk ook al te maken gaan krijgen met bezuinigingen van het nieuwe kabinet in Den Haag. In haar advies gaat de kunstraad dus uit van 63 miljoen euro, het budget van voor de aangekondigde bezuiniging.

"De zeven instellingen krijgen te maken met een onevenredig grote korting op hun subsidie", aldus de raad. "Het gaat hier veelal om instellingen die werken met een langetermijnplanning. Voor de seizoenen 2024/2025 en 2025/2026 staat een groot deel van de programmering al vast."

Meer geld naar Bijlmer en Osdorp

Maar ook met dat hogere budget in gedachten moet een deel van de gevestigde organisaties het met minder geld doen. Zo adviseert de raad om de subsidie voor Het Nationale Ballet, de ITA en Koninklijk Concertgebouworkest 'bescheiden te verlagen'. Bij het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam mag die subsidie van de raad hetzelfde blijven.

Dat is dan allemaal ten behoeve van het Bijlmer Parktheater (Zuidoost) en de Meervaart (Nieuw-West). Daar moet volgens het adviesorgaan juist geld bij. Volgens de Kunstraad is het belangrijk dat de theaters mee kunnen groeien met hun stadsdeel, zodat ze op termijn 'grootstedelijke theaters' kunnen worden.

Naar verwachting komt Touria Meliani over ongeveer een maand met een reactie op het advies. Na de zomer is de verdeling van de subsidies onderwerp van debat in de gemeenteraad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938