Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstraad adviseert ander systeem voor verdeling culturele subsidies

19 juli 2023, 14.50 uur · Aangepast 19 juli 2023, 15.10 uur · Door Bas Velzel

Als het aan de Kunstraad ligt, die de gemeente adviseert over kunst en cultuur, moet de stad in 2025 stoppen met de zogenoemde Basisinfrastructuur. Volgens het advies is het beter voor het culturele veld als er minder instellingen onder de gemeente vallen, waardoor er een eerlijker systeem ontstaat.

Het ITA valt in het advies nog wel onder de gemeente, het Muziekgebouw aan 't IJ niet meer - Foto: AT5 / Luuk Koenen - Wikimedia / Steven Lek

Sinds 2017 heeft Amsterdam een Basisinfrastructuur voor culturele instellingen, voor partijen die daar bij zitten geldt dat de gemeente gaat over de subsidie. Daar vallen nu 21 instellingen 'op naam' en 15 kleinere instellingen 'op functie' onder. De rest van de culturele instellingen in de stad moeten voor een subsidie zich melden bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Kunstraad wil het anders

Maar de Kunstraad wil dat nu anders zien. Volgens het advies is het behouden van de Amsterdamse Basisinfrastructuur 'schadelijk voor het veld'. Een onderscheid maken tussen culturele instellingen die de basis vormen van de stad kan volgens de Kunstraad niet in een stad 'waar zoveel verschillende instellingen in samenhang zorgen voor een aanbod dat alle inwoners bedient'. 

De kunstraad adviseert om nog maar zeven instellingen onder de gemeente te laten vallen en dat de rest subsidieaanvragen moeten doen bij het AFK. Het is voor de Kunstraad van belang dat de instellingen die nog wel onder de gemeente vallen geen 'basis' meer vormen, maar dat zij zijn gekozen vanwege hun nationale en internationale bereik, omdat zij collecties van de stad beheren en omdat er in de komende jaren flinke investeringen worden gedaan door de gemeente. 

Voor een nieuw Bijlmer Parktheater heeft de gemeente voorlopig geen geld, maar dat willen ze uiteindelijk wel voor elkaar krijgen - Foto: AT5

Het gaat dan om Het Nationale Ballet, het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en het Concertgebouw voor hun bereik. Het Stedelijk en Amsterdam Museum voor het beheren van de stadse collecties. En de nieuwe Meervaart en het Bijlmer Parktheater vanwege de investeringen die de gemeente wil doen voor nieuwe gebouwen. 

Voor een hoop culturele instellingen betekent het nieuwe advies dat zij voortaan nog maar bij één loket hoeven aan te kloppen voor subsidie, die van het AFK. Het zou dan onder andere gaan om de Melkweg, het Muziekgebouw aan 't IJ, Paradiso, Eye en de Balie. 

Kunstraad was nooit liefhebber

In het nieuwe advies, dat door de Kunstraad ook aan cultuurwethouder Touria Meliani is overhandigd, komt ook naar voren dat de Kunstraad nooit echt fan was van de Basisinfrastructuur. Volgens de Kunstraad zorgt de Basisinfrastructuur voor een 'verdeling van het landschap', omdat het voor een instelling van belang is om tot de toplijst te behoren. Daarnaast ligt de nadruk volgens de Kunstraad om tot de basis te worden gerekend op 'status, aanzien en zekerheid' en betekent het niet per se dat de instelling 'beter of belangrijker' is.  

De Kunstraad doet daarnaast het dringende verzoek om het budget bij het AFK te verhogen. In het advies stellen zij dat vanwege de stijgende prijzen de begrotingen voor instellingen zo'n 20 procent hoger kunnen uitvallen dan vier jaar geleden. "De stad groeit, het budget voor kunst en cultuur groeit niet mee en het veelzijdige aanbod van kunst en cultuur in de stad verschraalt aanzienlijk, ten koste van de Amsterdammer."

Wethouder Meliani moet nu gaan bekijken of het stadsbestuur het advies van de Kunstraad gaat overnemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938