Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flink meer herrie boven de stad door onderhoud Schiphols Zwanenburgbaan

7 juni 2024, 10.09 uur · Aangepast 7 juni 2024, 10.36 uur · Door AT5 & NH

De komende maanden komt er in de stad flink meer overlast van vliegtuigen. Schiphol voert vanaf 17 juni onderhoud uit aan de Zwanenburgbaan waardoor een stuk meer vluchten over verschillende delen van de stad gaan.

Een Embraer 175 van KLM nadert de Zwanenburgbaan van Schiphol - NH Media / Doron Sajet

Door de sluiting van de start- en landingsbaan moeten de Buitenveldertbaan, de Kaagbaan en de Schiphol-Oostbaan vaker worden ingezet, schrijft Schiphol. Vooral op de Buitenveldertbaan en de Kaagbaan zal het drukker worden, want die banen worden ingezet voor zowel vertrekkende als aankomende vliegtuigen

Noord, Centrum, Oud Zuid en Nieuwe Meer

Bij gebruik van de Oostbaan, doorgaans de baan voor kleine vliegtuigen, privéjets en helikopter, naderen vliegtuigen via Noord, over het centrum, Oud Zuid en Nieuwe Meer. Bewoners van die gebieden zullen dus een stuk vaker vliegtuigen over horen komen. Bij gebruik van de Buitenveldertbaan hebben vooral bewoners van Zuidoost en Amstelveen last.

Bekijk hieronder de naderings- en vertrekroutes van vliegtuigen die op de Kaagbaan, Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan landen.

Aan de Zwanenburgbaan worden waar nodig reparaties aan het asfalt en de markeringen gedaan, de bekabeling wordt gecontroleerd, de regenwaterafvoer wordt doorgespoeld, de lampen worden schoongemaakt en de omliggende grasvelden gemaaid. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden op 28 juni afgerond.

Vanaf 29 juni is de Zwanenburgbaan weer open, maar zal hij toch veel minder worden ingezet dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met een vervanging van het verouderde landingssysteem. En dat is niet één nacht gepiept. Sterker nog: Luchtverkeersleiding Nederland verwacht tot medio september nodig te hebben om het systeem te moderniseren. 

Medio november weer volledig in gebruik

Van half augustus tot half september worden er meetvluchten uitgevoerd, om te controleren of het vernieuwde systeem nauwkeurig genoeg werkt. In die periode is de Zwanenburgbaan ook afgesloten voor vertrekkende vliegtuigen.

En zelfs nadat die testen zijn afgerond, kan de Zwanenburgbaan nog maar beperkt worden ingezet. Het systeem moet namelijk twee maanden feilloos hebben gewerkt, voordat er ook weer bij beperkt zicht gebruik van gemaakt mag worden.

Zonder tegenslag kan de baan dus op z'n vroegst medio november onbeperkt worden ingezet. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938