Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Bestuur As-Siddieqscholen moet vertrekken: "Scholen kunnen eindelijk weer vooruit"

31 mei 2024, 17.34 uur · Aangepast 31 mei 2024, 18.54 uur · Door Maarten Westerduin

Het bestuur van de drie islamitische As-Siddieqbasisscholen in de stad moet opstappen. De leiding wordt overgenomen door een tijdelijk bestuur dat instemming heeft van het Ministerie van Onderwijs. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de Raad van State.

IBS As-Siddieq, voorganger islamitische basisscholen - AT5

Het bestuur van de scholen stond al een tijdje onder druk vanwege een grote reeks negatieve rapporten van de Onderwijsinspectie. Het Ministerie van Onderwijs besloot daarom begin dit jaar de geldkraan zo goed als dicht te draaien. Vanaf maart kreeg de scholenkoepel nog maar 20 procent van de subsidie die ze normaal gesproken zou krijgen.

Omdat de situatie niet verbeterde, vroeg het OM aan een andere rechter (van de rechtbank) om het huidige bestuur weg te sturen. Die rechter oordeelde dat de school eerst de tijd moest krijgen om twee geschikte kandidaten te vinden. Die dacht de school later gevonden te hebben, maar minister Mariëlle Paul wees beide benoemingen af. Terecht, zegt de Raad van State nu.

Nieuw bestuur

En dus moet het bestuur van de scholenkoepel dus alsnog vertrekken. De leiding wordt nu overgedragen aan een door het ministerie benoemd interim-bestuur. Omdat deze mensen wel het vertrouwen van de minister hebben, worden de financiële sancties weer ingetrokken.

"Goed nieuws voor de leerlingen van de ISA-scholen in Amsterdam" zegt Paul in een reactie. "De rechter is heel duidelijk: bij het bestuur moet zo snel mogelijk orde op zaken worden gesteld. Vanaf morgen gaat een interim-bestuur hier dan ook vol mee aan de slag. Om het nieuwe bestuur daar alle ruimte voor te geven starten wij dan de bekostiging weer op. Na zo’n lange tijd kunnen deze scholen nu eindelijk weer vooruit. Daar ben ik blij mee." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938