Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Islamitische As-Siddieqscholen krijgen laatste kans van rechter

25 april 2024, 13.30 uur · Aangepast 25 april 2024, 13.44 uur · Door Flip Linssen

Het bestuur van Stichting ISA - de stichting boven de drie islamitische As-Siddieqbasisscholen - wordt niet per direct ontslagen, dat beslist de rechtbank vandaag. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dit eerder wel, maar de stichting krijgt nog een aantal weken de tijd om naar de eis van de Onderwijsinspectie te luisteren: een nieuw bestuur aanstellen. De drie scholen onder de stichting krijgen sinds april nog maar twintig procent van de overheidsfinanciering wegens bestuurlijke wanorde.

IBS As-Siddieq, voorganger islamitische basisscholen - AT5

De stichting, waaronder drie scholen vallen, heeft het bestuur niet op orde en daarom trekt Onderwijsminister Mariëlle Paul eerder dit jaar aan de bel door de geldkraan stukje bij beetje dicht te draaien. Waar dat begon met zestig procent financiële beperking in januari, is dat inmiddels opgelopen tot een inperking van tachtig procent. Op 1 juni wordt duidelijk of de geldkraan helemaal wordt dichtgedraaid of niet.

Het OM vroeg de rechtbank om het bestuur te ontslaan, want het huidige bestuur handelt volgens het OM niet naar de belangen van leerlingen en leerkrachten. 

Meer dan duizend kinderen

De As-Siddieqscholen zijn drie islamitische basisscholen in de stad: Al Yaqoet, Al Maes en Al Jawhara. De bestuurlijke chaos speelt al veel langer, maar volgens minister Paul was het nu dus écht tijd om actie te ondernemen. Met pijnlijke gevolgen: op de scholen zitten zeker 1.100 kinderen die, wanneer de financiering helemaal stopgezet zou worden, mogelijk zonder school zouden komen te zitten.

In juni is het volgende toetsmoment volgens de minister. Als er dan geen directeur-bestuurder officieel is aangesteld, wordt de geldkraan voor de scholenkoepel voor de volle honderd procent dichtgedraaid. Aangezien dit de grootste en belangrijkste inkomstenbron is voor scholen, is de kans op een faillissement dan heel groot.

Vandaag blijkt dus dat de rechtbank het nog niet het moment vindt om het ontslag te verplichten. De Raad van State gaf de school eerder tot 1 juni om zelf een nieuw bestuur te vinden, volgens de stichting lukt dit voor 17 mei. Mocht dit lukken, dan krijgt de school opnieuw hun volle subsidie terug van de minister.

Zorgen bij andere scholen

Eerder al spraken andere Amsterdamse schoolbesturen van islamitisch basisonderwijs zich uit over dit doemscenario dat op de loer lag. De kernboodschap was toen dat de andere scholen op dit moment geen ruimte zouden hebben om al die meer dan duizend kinderen een plek te bieden op hun scholen. Dat laatste lijkt voorlopig dus toch niet nodig.

Heb je een tip, ervaring, vraag of informatie over het onderwijs in Amsterdam die je zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met onze onderwijsverslaggever Flip Linssen of mail naar [email protected]