Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

Halsema begrijpt zorgen na PVV-winst, maar 'in deze stad is iedereen gelijk'

23 november 2023, 16.50 uur · Aangepast 23 november 2023, 20.51 uur · Door AT5

Burgemeester Halsema heeft met verbazing gekeken naar de uitslag van de verkiezingen. Ze laat weten dat ze begrijpt dat de grote overwinning van de PVV bij veel Amsterdammers een rotgevoel veroorzaakt. "Ik begrijp dat sommige Amsterdammers het gevoel hebben dat ze er niet meer mogen zijn. Hen wil ik een hart onder de riem steken en hen vertellen dat ze er altijd mogen zijn. Ze zijn Amsterdammer zoals wij allemaal en we staan voor ze."

AT5

Nadat duidelijk werd dat Geert Wilders en zijn PVV met kop en schouders de grootste partij van het land gingen worden, werd er op sociale media met veel zorgen gereageerd over hoe het nu verder moet voor bijvoorbeeld de moslimgemeenschap. "Moslimhaat heeft gewonnen", reageerde fractievoorzitter van Denk Sheher Kahn na het bericht. 

Andere uitslag

Halsema begrijpt de zorgen, maar benadrukt dat het in Amsterdam anders ligt. "In de stad is er een andere uitslag dan in de rest van het land en ligt in lijn met de afgelopen jaren", reageert de burgemeester. "In deze stad is iedereen gelijk en mag iedereen dezelfde behandeling verwachten. Je bent een Amsterdammer, samen vormen we onze vrije en tolerante stad. Wij accepteren geen racisme, geen moslimhaat, geen xenofobie. Wij begrijpen jullie angst en de zorgen. Wij staan naast jullie. Wij horen bij elkaar."

Nadat Halsema gisteren had gestemd blikte ze al eventjes vooruit op een mogelijke rechts kabinet. Een 'evenwichtig kabinet' die een naar de stad blijft kijken was waar ze op hoopte en wat ze verwachtte. Of Wilders, die 'premier voor alle Nederlanders wil zijn', dat voor elkaar kan krijgen gaat Halsema niet te diep op in: "We zullen het zien."

Instagram / Femke Halsema

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938