Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van 'blij' naar 'kwalijk' en 'laat maar zien dan'; Amsterdam ontwaakt na monsterzege PVV

23 november 2023, 12.42 uur · Aangepast 23 november 2023, 14.56 uur · Door AT5

De voorlopige verkiezingsuitslag met 37 zetels voor de PVV leidt tot vreugde en verdriet. Amsterdammers stonden vanmorgen met gemengde gevoelens op. 

Bijna 70% van de Amsterdammers is gisteren naar de stembus gegaan, waarvan bijna een tiende op de PVV stemde. Een vrolijke vrouw in Noord stond goed op vanmorgen. "Ik wilde altijd al op hem stemmen, maar er was toch een soort schaamtegevoel wat ik had", geeft ze aan. "Ik ga toch niet zeggen PVV? Maar in mijn hart ben ik wel blij dat hij het is geworden."

Een derde, 33,6 procent, stemde op GroenLinks-PvdA en dus zijn er ook veel mensen teleurgesteld in de stad. Een vrouw die wacht op de pont is niet over de winst van Geert Wilders te spreken. "Ik vind het wel echt heel kwalijk dat de PVV de grootste is geworden", vertelt ze.

"Maar er is niets aan te doen." Een andere fietser is ook droevig. "Echt heel treurig. Mijn dochter is 14 en die zei ik was altijd trots om in Nederland te wonen. Dat is gewoon weg en dat is precies wat ik ook heb. Ik vind het echt heel naar."

Hoewel er veel mensen vanmorgen duidelijk maakten niet gestemd te hebben op de grootste partij, was er ook hoop dat de PVV wat teweeg gaat brengen in Nederland. "Ik heb juist niet op hen gestemd, maar ja, gefeliciteerd voor ze", aldus een man. "Ja toch? Laat maar zien wat ze doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938