Start van hoofdcontent

Stad

nl

Einde voor speelgoedbank Bos en Lommerweg? "Zonder ruimte verdwijnen we gewoon"

7 juli 2023, 06.56 uur · Aangepast 7 juli 2023, 14.21 uur · Door Flip Linssen

Gratis speelgoed en boeken voor gezinnen die bij de voedselbank zitten. Tot nu toe kon je daarvoor altijd terecht aan de Bos en Lommerweg, maar de speelgoedbank dreigt te verdwijnen omdat het huurcontract afloopt voor het pand waar ze nu zitten. Ze hebben een nieuwe locatie nodig, maar dat is zo makkelijk nog niet: "Wij bestaan uit vrijwilligers en vrijwillige bijdragen, dus een commerciële locatie is bijna altijd te duur."

AT5

"We hebben het afgelopen jaar zo'n 350 kinderen in de stad kunnen helpen", vertelt Raya Gorter. Ze is initiatiefnemer van de speelgoedbank en daarmee net als iedereen vrijwilliger. De speelgoedbank is eens per maand open aan de Bos en Lommerweg voor klanten, maar achter de schermen zijn vrijwilligers veel tijd kwijt aan speelgoed inzamelen, schoonmaken, opruimen, compleet maken en alles wat daarbij komt kijken.

"We zijn al tijden aan het zoeken naar een nieuwe plek, maar huren is veel te duur in Amsterdam. We bestaan uit vrijwilligers, dus dat is zo makkelijk helemaal niet en het wordt al heel erg snel te duur voor ons." De kleine bijdragen die ze krijgen stoppen ze in promoten of speelgoed.

Vier jaar geleden

Het is bijna hetzelfde verhaal als wat zich vier jaar geleden bij de speelgoedbank afspeelde. Toen betaalde de bank een euro huur per maand, als een symbolisch bedrag aan de gemeente. De stad verkocht het pand aan een particuliere eigenaar, maar de bestemming bleef hetzelfde.

Maar nu vier jaar later wordt het pand wéér verkocht, en deze keer is het geluk niet aan hun kant. "De radio, de keuken, bijna alle initiatieven hebben al een nieuwe plek. Maar wij hebben een hele grote plek nodig." Naast de winkel is er ruimte nodig voor inzamelingen en voor opslag om naar de locatie in Noord te gaan.

Quote

"Zonder speelgoed nodig je ook veel minder vriendjes en vriendinnetjes uit"

Raya Gorter - initiatiefnemer speelgoedbank

"Zonder speelgoed hebben kinderen zo veel minder creatieve ontwikkeling", vertelt vrijwilliger Annet. "Ouders zijn zo blij als ze hierlangs komen en hun kinderen, net als andere ouders, een cadeau kunnen geven." En volgens Raya is dat nou juist het doel: "Straks kunnen kinderen helemaal geen speelgoed meer krijgen, en dan is vriendjes en vriendinnetjes uitnodigingen ook echt veel moeilijker."

Stadsdeel West heeft de speelgoedbank ondersteund door mee te huren en de ruimte kosteloos aan te bieden. "Wij waarderen de speelgoedbank. We hebben in de hele stad locaties gezocht voor de Speelgoedbank, alleen heeft de Speelgoedbank geen budget voor huur. We hebben hen advies gegeven voor mogelijke oplossingen en blijven meedenken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938