Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanleg Strandeiland kan toch doorgaan na nieuwe stikstofmaatregelen

21 november 2019, 12.27 uur · Aangepast 21 november 2019, 12.39 uur · Door Redactie

Ook de tweede fase van de aanleg van Strandeiland kan gewoon doorgaan. Eerder leken er problemen te ontstaan door de toename van stikstof die de aanleg van het eiland zou veroorzaken.

Gemeente Amsterdam

Bij het project Strandeiland eerste fase werd een natuurvergunning op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) verleend. Deze is onherroepelijk en daardoor kan dit deel van het mega-bouwproject sowieso doorgaan.

De tweede fase, zo'n drieduizend woningen, stond dus wel op losse schroeven. 'Voor dit project wordt een beoordeling opgesteld om te onderzoeken of de effecten kunnen worden gematigd', zei wethouder Van Doorninck begin vorige maand.

Stikstofproblemen door uitspraak Raad van State
Op 29 mei van dit jaar deed de Raad van State (RvS) twee belangrijke uitspraken over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De RvS oordeelde dat PAS niet gebruikt mag worden voor de toestemming van activiteiten die leiden tot meer stikstofuitstoot, zeker niet in de buurt van natuurgebieden (zogenaamde Natura 2000 gebieden).

Maar nu blijkt dus dat ook de aanleg van dit tweede gedeelte van het project door kan gaan. Voor de aanleg van de eerste fase van Strandeiland wordt al gewerkt met aangepaste boten die een minimale stikstofuitstoot hebben.

Kortere afstanden

Ook de boten die volgend jaar gebruikt zullen worden voor de tweede fase, worden aangepast. Bovendien wordt er over kortere afstanden gevaren, waardoor de uitstoot afneemt. Door deze maatregelen blijven de werkzaamheden binnen de toegestane emissieruimte en kan er dus zonder vertraging worden doorgewerkt. 

Op dit moment wordt het eerste deel van Strandeiland aangelegd. De aanleg van de tweede fase start in 2020.