Start van hoofdcontent

Stad

nl

Strandeiland heeft mogelijk oplossing voor weren van 'fossiele' auto's

25 februari 2019, 19.44 uur · Aangepast 25 februari 2019, 20.19 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk vervuilende auto's een gloednieuwe wijk binnenkrijgt? In de nog te bouwen wijk Strandeiland op IJburg komen mogelijk 'mobiliteitshubs', een plek waar verschillende vormen van vervoer samenkomen.

Gebruikers kunnen dan per keer kiezen welke 'schone' oplossing op dat moment het beste is. Deelnemers aan een mobiliteitshub kunnen kiezen uit hybride of elektrische auto’s, maar ook fietsen, e-scooters en openbaar vervoer. Het gebruik wordt per keer afgerekend, schrijft NH Nieuws.

Lees ook: Eerste zand gespoten voor 85 miljoen kostend Strandeiland van IJburg

Het concept staat nog in de kinderschoenen. Maar voor Strandeiland zou het goed kunnen werken, denkt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. 'Een nieuw te ontwikkelen stadswijk geeft de mogelijkheid om vanaf het allereerste begin naar mobiliteit te kijken', zegt directeur infrastructuur, Arnoud Neidig van Arcadis.

Grote stadswijk
Strandeiland behoort met achtduizend woningen tot één van de grootste toekomstige stadswijken van Amsterdam. De bedoeling is dat de uitstoot van vervuilende auto's zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. Fietsen, elektrisch openbaar vervoer en emissievrije auto’s krijgen prioriteit. De woningbouw start in 2022.