Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Forse verlaging Amsterdamse grondprijs

21 maart 2013, 10.48 uur · Aangepast 21 maart 2013, 13.49 uur

De gemeente heeft besloten om de grondprijs flink te verlagen, het gaat om 10 tot 15 procent. Voor bouwers van middenhuur woningen dalen de prijzen nog wat meer.

Door de crisis wordt er op dit moment weinig gebouwd in de stad. Hele grote projecten zoals in de gouden jaren 90 zijn er al helemaal niet meer. Met de grondprijsverlaging hoopt Amsterdam dat er weer meer gebouwd gaat worden. Onderzoek laat zien dat de marktwaarde van woningen in de afgelopen jaren met 4 tot 6 procent is gedaald. Dat leidt nu tot een daling van de grondprijzen van 10 tot 15 procent.

De gemeente gaat de prijs van grond waar ontwikkelaars middeldure huurwoningen willen gaan bouwen extra verlagen. De grondprijs voor hun projecten wordt berekend op basis van het verwachte rendement van de woning en niet de (hogere) verwachte verkoopprijs. De grondprijs voor projecten met middeldure huurwoningen (die gemiddeld kleiner zijn) valt hierdoor extra laag uit.

Er is ook goed nieuws voor Amsterdammers die van plan zijn een zelfbouwkavel aan te schaffen. Niet alleen profiteren zij van de lagere grondprijs,  ook komt er een sociale regeling waardoor de prijs van de grond pas wordt vastgesteld bij de concrete gronduitgifte en niet al maanden daarvoor. Dat voorkomt dat zij door de fluctuerende grondprijzen opeens fors meer of minder moeten betalen.