Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen gijzeling in toestel Schiphol

29 augustus 2012, 16.05 uur · Aangepast 31 augustus 2012, 12.31 uur

Rond een vliegtuig dat om ongeveer twee uur op de Polderbaan van Schiphol is geland is woensdagmiddag commotie ontstaan.

Het vliegtuig, een Airbus A320 van Vueling met vluchtnummer VY8366, is afkomstig uit Malaga. Enige tijd deed het gerucht de ronde dat er sprake was van een gijzeling aan boord. Rond 14.40 uur werd duidelijk dat hier geen sprake van was. Luchtvaartmaatschappij Vueling ontkende de gijzeling, dit werd door passagiers aan boord bevestigd.

De politie meldt rond kwart over drie dat het gijzelingsgerucht het gevolg was van een miscommunicatie tussen de piloot en de luchtverkeersleiding. De passagiers konden kort na half vier het vliegtuig verlaten en worden in een aparte ruimte opgevangen.

Na de landing stonden verschillende ambulances en brandweerwagens bij het vliegtuig. Het vliegtuig landde onder begeleiding van twee F16's.

Volgens Defensie zijn de F16's opgestegen vanaf vliegbasis Volkel om een vliegtuig te onderscheppen dat zonder radiocontact het Nederlands luchtruim is binnengevlogen. Het toestel, met 183 passagiers aan boord, heeft onder meer even rondgecirkeld boven Rotterdam.

De straaljagers hadden toestemming om door de geluidsbarrière te gaan en uit het midden van het land kwamen dan ook verschillende berichten van mensen die een knal hebben gehoord.