Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kamer wil debat over spoorchaos

3 februari 2012, 19.54 uur · Aangepast 4 februari 2012, 12.22 uur

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen een debat met minister Schultz (Verkeer) over de vrijdag ontstane chaos op het spoor.

Regeringspartij VVD noemt het 'schandalig, onvoorstelbaar en ongeloofwaardig' dat ProRail er ondanks allerlei beloften niet in is geslaagd om de treinen bij winters weer op tijd te laten rijden', aldus de NOS.

De PvdA is 'verbaasd en teleurgesteld.' Na de problemen van vorig jaar had ProRail verbetering beloofd. Vooral de gebrekkige reizigersinformatie stuit de partij tegen de borst. Ook de PvdA wil opheldering van de minister.

De SP en GroenLinks hebben nog wel begrip voor de problemen op het spoor, omdat die er ook op de weg en de vliegvelden zijn.

Reizigersorganisatie Rover sprak schande van de grote hoeveelheid storingen vrijdag. Het treinverkeer rond Utrecht en Amsterdam kwam door de sneeuwval korte tijd volledig tot stilstand. 'De eerste sneeuwvlokken vallen en het is meteen weer mis! Belachelijk en onaanvaardbaar.'

Spoorbeheerder ProRail vindt het nog te vroeg om vast te stellen of er vrijdag zaken al dan niet zijn misgegaan op het spoor.

Het winterweer heeft natuurlijk heel Nederland geraakt, ook de wegen en Schiphol, aldus een woordvoerder. Er waren vooral problemen met defecte wissels. Of er fouten zijn gemaakt, moet later blijken uit een evaluatie.