Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA onderzoekt frauderende hoogleraar

25 september 2011, 18.39 uur · Aangepast 26 september 2011, 19.19 uur

De Universiteit van Amsterdam laat onderzoek doen naar het wetenschappelijk werk van hoogleraar Diederik Stapel, die onderzoeksgegevens zou hebben gefabriceerd.

Een commissie gaat na of publicaties van Stapel uit zijn Amsterdamse periode zijn gebaseerd op gefingeerde data of gefingeerd onderzoek.

"Daarbij komt ook het wetenschappelijk werk aan de orde op basis waarvan in 1997 het doctoraat is verleend aan Stapel", aldus de UvA op haar website.

Stapel wordt beschuldigd van gefingeerd onderzoek naar het gedrag van vleeseters. Hij was verbonden aan de Universiteit van Tilburg, die hem begin september op non-actief stelde wegens het gebruik van valse gegevens.

Naar aanleiding hiervan heeft rector magnificus Dymph van den Boom van de UvA een onafhankelijke commissie gevraagd onderzoek te doen. De commissie staat onder leiding van Pieter Drenth, emeritus hoogleraar psychologie en voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Drenth denkt eind oktober te kunnen rapporteren.