Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden artsen boven Balkenendenorm

29 juli 2010, 16.31 uur · Aangepast 29 juli 2010, 18.42 uur

Een paar honderd medisch specialisten bij Amsterdamse ziekenhuizen verdienen tegen de bedoeling van de politiek en de zorgverzekeraars in meer dan de Balkenendenorm van 188.000 euro. Dat meldt Het Parool.

De cijfers blijken uit de jaarverslagen die de ziekenhuizen onlangs hebben gepresenteerd. Bij het Onze Lieve Gasthuis (OLVG) staan vijftien artsen op de loonlijst die meer dan vier ton verdienen. Voor het VUmc en het AMC geldt dat er respectievelijk 81 en 56 artsen werken die boven de Balkenendenorm zitten. Zij blijven net onder de drie ton.

De loonsverhogingen zijn volgens voorzitter Douwe Hemrika van het OLVG grotendeels het gevolg van het nieuwe vergoedingssysteem dat de overheid in 2008 heeft opgelegd. De beloning van de artsen is nu ten opzichte van 2007 in veel gevallen verdubbeld.

De politiek is vooral gericht op het indammen van de buitensporige declaraties van de zogenaamde vrij gevestigde medisch specialisten die niet in loondienst zijn. De PvdA wil dit doen door ze in loondienst te dwingen. Nu blijkt dus dat ook artsen in loondienst een enorm salaris opstrijken. Welliswaar begrenst de cao het basissalaris tot 12.000 euro per maand, maar dat is buiten de toeslagen gerekend.

Het verschil tussen de artsen in loondienst en de vrij gevestigde artsen blijft groot. Bij de universitaire ziekenhuizen, met artsen in loondienst, zit maar tien procent boven de Balkenendenorm. Bij de algemene ziekenhuizen, met vrij gevestigde artsen, zit vijftig procent erboven.

Volgens Johan Kortenray van het AMC is de oorzaak van de hoge salarissen duidelijk: "Er is gewoon keiharde concurrentie op de arbeidsmarkt voor specialisten. Zij kunnen vragen wat zij willen."