Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Amsterdam kleurt nu dan toch oranje

13 juli 2010, 09.23 uur · Aangepast 14 juli 2010, 09.35 uur

Amsterdam begint nu toch oranje te kleuren. Op het Centraal Station komen momenteel steeds meer Oranjefans aan voor de huldiging.

Tot 10.00 uur leek het op het Centraal Station rustiger dan tijdens een normale ochtendspits. Ook langs de geplande vaarroute door het centrum van de stad kwam de dag in alle stilte op gang. Daar is nu verandering ingekomen. Het Damrak is nu oranjegekleurd en ook op het Museumplein staan duizenden fans.

Voor het Centraal zijn dranghekken geplaatst. Feestvierders wordt gevraagd een keus te maken tussen het bezoeken van de huldiging op het Museumplein of de vaartocht op de Herengracht. Looproutes staan met pijlen op matrixborden.

In de stationshal staan medewerkers van de NS. Zij geven reizigers informatie. "U moet rekening houden met uitval van treinen en eind van de dag zal het hier erg druk zijn." Bij de Hema in het station liggen tientallen oranje tompoezen in de koeling. De medewerkers bereiden zich voor op extra drukte. "De meeste mensen zullen hier wel wat eten en drinken willen kopen."

Volgens een woordvoerder van de NS zaten er rond elf uur ongeveer twintigduizend treinreizigers in een treinstel naar de hoofdstad. "En er zijn nog duizenden mensen onderweg."