Start van hoofdcontent

Stad

nl

PVV'er wil 'joodse verraders' verbannen

14 april 2010, 13.35 uur · Aangepast 14 april 2010, 19.18 uur

PVV'er Gidi Markuszower wil een eeuwenoude joodse straf invoeren. Dat meldt De Pers woensdag.

De Amsterdamse Markuszower, nummer vijf op de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamer, is lid van de Kerkeraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam. Hij diende eind maart een motie in die oproept om iedereen die het VN-rapport van Richard Goldstone over de Gaza-oorlog publiekelijk verdedigt, uit de gemeenschap te verbannen. In dat rapport wordt Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens het drie weken durende offensief in de Gazastrook, begin 2009.

In een mail waarin Markuszower de motie aankondigt, en die in het bezit is van De Pers, waarschuwt hij voor ‘joodse verraders in ons midden’. De PVV'er pleit voor een cherem, een levenslange straf die binnen de joodse gemeenschap wordt uitgesproken tegen leden die als opstandig worden beschouwd. Joden die een cherem krijgen mogen niet meer in de synagoge komen, niet meer op joodse begraafplaatsen worden begraven en niet door geloofsgenoten worden gegroet.

De motie is nog niet in stemming gebracht. Dit gebeurt op zijn vroegst volgende maand als de Kerkeraad bijeenkomt.

Dinsdag kwam de Amsterdamse Markuszower nog in opspraak, toen bekend werd dat hij een aantal jaren geleden de wapenwet heeft overtreden.