Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twintig jaar voor moord op Robienna

4 december 2009, 14.50 uur · Aangepast 6 december 2009, 12.15 uur

Shelwin R. krijgt 20 jaar celstraf voor de moord op Robienna.

De rechter achtte de moord op het meisje bewezen. Voor de poging tot doodslag op de moeder van Robienna was niet voldoende bewijs. Justitie had 25 jaar cel geëist. Shelwin R. (49) is de ex-vriend van de moeder van het doodgestoken meisje. Bewezen is nu dat de man Robienna op 28 mei in een woning aan de Nova Zemblastraat met een stanleymes de hals heeft doorgesneden. Vervolgens viel hij volgens justitie met een ander mes ook zijn ex-partner aan. Zij verdedigde zich en wist te overleven, maar raakte wel gewond. De rechtbank sprak R. hiervan echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

De moeder verklaarde dat R. opzettelijk en met kracht met zijn stanleymes naar haar dochter uithaalde. Even daarvoor zou hij Robienna hebben gevraagd of zij bang voor hem was. Shelwin R. zelf verklaarde steeds dat de dood van Robienna een ongeluk was. De dader zou het einde van zijn relatie met de vrouw niet hebben kunnen verkroppen. De bewuste dag had zij hem gevraagd al zijn spullen op te komen halen en voorgoed te vertrekken.

De rechtbank noemde de moord "gruwelijk" en "afgrijzenwekkend". Zij rekent het R. zwaar aan dat hij Robiënna heeft vermoord terwijl zij niets met de ruzie tussen hem en haar moeder te maken had. "Het weerzinwekkende van verdachtes handelwijze schuilt onder meer in het feit dat hij zich heeft afgereageerd op een weerloos en onschuldig kind van 12 jaar."

Gerald Roethof, de advocaat van de moeder, zei dat de uitspraak "een begin van genoegdoening" is. Volgens hem is zijn cliënte tevreden dat de rechtbank de verklaring van R. van tafel heeft geveegd en dat hij een lange straf voor de moord op haar dochter heeft gekregen. "Maar het blijft natuurlijk zo dat niets Robiënna kan terugbrengen." De raadsman van R. noemde de uitspraak "fors", maar kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat. Ook het OM wist dat nog niet.