Start van hoofdcontent

Amsterdam marathon

nl

Recordaantal deelnemers aan Amsterdam Marathon: "Mijn geheim? Gewoon doorgaan"

20 oktober 2024, 18.07 uur · Aangepast 20 oktober 2024, 23.07 uur · Door AT5

Of je nou zelf mee rende, stond te juichen langs de kant óf de stad niet in of uitkwam: je kon er niet omheen dat het vandaag marathondag was. 45.000 hardlopers deden mee aan de 48ste editie van de Amsterdam marathon: dat is een recordaantal. 

De weersomstandigheden waren uitstekend toen de wedstrijdlopers vanochtend om 9.00 uur van start gingen in het Olympisch Stadion. Via onder meer het Vondelpark, een lang stuk langs de Amstel richting Ouderkerk en een bezoekje aan Oost kwamen de eerste lopers ruim twee uur later weer aangerend richting het stadion via de Amstelveenseweg.

Een van de lopers had al 36 marathons gedaan. Zijn geheim? "Gewoon doorgaan. Doei!" Dat was niet voor iedereen makkelijk. "Hoe denk je dat ik me voel na ruim 40 kilometer?", zei een hardloper die tegen een hek stond om weer op adem te komen. Toch had hij er wel vertrouwen in. "Natuurlijk haal ik het."

De marathonlopers kwamen premier Dick Schoof tegen bij de finish in het Olympisch Stadion. Schoof was er zo'n vier uur. Hij liep zelf ook de halve marathon gelopen vandaag, maar hij zocht aanvankelijk niet bewust de publiciteit. 

In deze auto vertrok hij:

AT5

Later bleek dat RTL-verslaggever Jaïr Ferwerda Schoof had gesproken. "Het was af en toe wel heftig", zei schoof tegen hem.  Hij werd ook veel herkend. "Het was af en toe, 'hey Dickie, hey Schoofie'". De premier deed mee onder de naam Peter Jansen. 

Door de marathon waren veel wegen in Zuid en Oost afgesloten. Het leek desondanks niet tot enorme files te leiden vandaag. 

Een langere samenvatting van vandaag is hieronder te zien: 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938