Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw cameratoezicht op Merwedeplein waar eerder beeld van Anne Frank meermaals werd beklad

16 oktober 2024, 18.20 uur · Aangepast 16 oktober 2024, 19.00 uur · Door AT5

Op het Merwedeplein in Zuid komt opnieuw cameratoezicht nadat het beeld van Anne Frank eerder dit jaar twee keer werd beklad. Begin augustus werd al een politiecamera op het plein opgehangen, maar deze werd weggehaald vanwege 'een gebrek aan opsporingsindicaties', zegt de gemeente. 

AT5

Omdat niet voorkomen kan worden dat het beeld voor de derde keer wordt beklad, heeft de burgemeester besloten om alsnog cameratoezicht op en rond het plein in te stellen. Dat gebeurt met een gemeentelijke camera in plaats van een politiecamera. 

Bekladdingen 

Het beeldje werd voor het eerst beklad op 9 juli. Op de sokkel werd in rode verf onder andere het woord 'Gaza' gespoten. Rond de voeten van het beeld werden rode vlekken gespoten. Burgemeester Halsema noemde het bekladden van het beeld destijds een ongelofelijke schande. 

Op 4 augustus was het standbeeld opnieuw doelwit. Met rode verf werd er 'Free Gaza' op gespoten, ook werden de handen rood gemaakt. Daarnaast werden op die dag het Verzetsmonument Apollolaan en het beeld van Mahatma Gandhi op de Churchillaan zijn besmeurd.

De bekladdingen zorgen onder andere voor een onveilig gevoel. Er werden maatregelen genomen zoals een betere verlichting van het beeld in de nacht en dus een politiecamera.

Het cameratoezicht van de gemeente begint vandaag en duurt in ieder geval tot 1 januari 2025. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938