Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schotse hooglander overleden in natuurgebied De Oeverlanden

16 oktober 2024, 20.00 uur · Aangepast 16 oktober 2024, 20.41 uur · Door AT5

Eén van de twee Schotse hooglanders in het natuurgebied De Oeverlanden in Nieuw-West is dit weekend overleden. Boswachter Carla Peperkamp ging vandaag naar het dier, dat in een moeras ligt. 

De Schotse hooglander ligt in het moeras naast een voetpad. Boswachter Carla heeft vooralsnog geen idee hoe ze dood is gegaan. "Ik had al gehoord dat ze mank liep, toen heb ik al geprobeerd haar te zoeken", vertelt Peperkamp in het moeras naast de koe. 

Quote

"Het is heel tragisch, maar het leven is soms ook tragisch"

Wandelaar

Vaste wandelaars in het gebied reageren geschokt op het nieuws. "Ik schrik hier een beetje van, want dit is de eerste keer dat er eentje overlijdt in dit gebied", vertelt een Amsterdammer die wekelijks in het gebied komt.

Aan de overkant van de Oeverlanden, bij de Nieuwe Meer in het Amsterdamse Bos, ging het vorig jaar mis. Daar verdronk een Schotse hooglander na een aanval van een loslopende hond. Dit was een van de vier Schotse hooglanders die daar grazen.

AT5

Nu is er nog maar een Schotse hooglander over in het gebied. De boswachter hoopt snel dat er een nieuwe koe naar het gebied komt. "Het is namelijk een kuddedier, dus ik vind het wel zielig", vertelt ze. 

Morgen is het de bedoeling dat de koe weggesleept wordt uit het moeras. Dat zal een lastige klus worden, want een Schotse hooglander weegt tussen de 500 en 800 kilo.  "Ik denk dat het een hele pittige klus gaat worden", zegt Peperkamp.