Start van hoofdcontent

Stad

nl

Achterhuis wordt volledig nagebouwd bij expositie over Anne Frank in New York

16 oktober 2024, 14.30 uur · Door AT5

In New York komt er in januari een tentoonstelling over Anne Frank. Daarvoor wordt onder andere  het Achterhuis volledig nagebouwd. De tentoonstelling is ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding van kamp Auschwitz. 

De ingang van het Achterhuis - Anne Frank House / Cris Toala Olivares

Anne Frank The Exhibition, zoals de tentoonstelling heet, belicht het leven Anne Frank. Haar jongere jaren in Frankfurt am Main, de opkomst van het naziregime, de verhuizing naar Amsterdam, het onderduiken in het Achterhuis en haar arrestatie, deportatie en vroegtijdige dood komen aan bod. Anne en haar zus Margot belandden na concentratiekamp Auschwitz-Birkenau vervolgens in Bergen-Belsen, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. Ze stierven beiden begin 1945 na te zijn besmet met vlektyfus.

Voor de tentoonstelling, die vanaf eind januari volgend jaar te zien is in het Center for Jewish History, is het Achterhuis op ware grootte nagebouwd en ingericht in de stijl van de onderduiktijd. Ook maken meer dan 100 originele collectiestukken de reis naar Amerika. Zo zijn onder andere het eerste fotoalbum van Anne Frank, haar getypte en handgeschreven uitnodiging aan haar vriendin Jacqueline van Maarsen voor een filmvoorstelling bij haar thuis en handgeschreven versjes van Anne Frank in poëziealbums van haar vriendinnen te zijn. Het originele dagboek blijft wel in Amsterdam.

Photo collection Anne Frank House - Anne Frank

"De woorden van Anne Frank blijven inspireren. Haar stem dragen wij, bijna tachtig jaar later, nog altijd wereldwijd uit", aldus algemeen directeur van de stichting Ronald Leopold. "Als Anne Frank Stichting hebben wij de verantwoordelijkheid om met name jonge mensen kennis te laten maken met de ontstaansgeschiedenis van het antisemitisme, de verdere ontwikkeling ervan en hoe dit de nazi-ideologie voedde die uiteindelijk leidde tot de Holocaust. De tentoonstelling geeft inzicht in hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat dit voor ons vandaag de dag betekent."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938