Start van hoofdcontent

Woningmarkt

nl

Huren in vrije sector opnieuw duurder en 'aanzienlijke stijging' in verkoop huurwoningen

16 oktober 2024, 08.45 uur · Door AT5

De prijs die je maandelijks moet betalen voor een huurwoning in de vrije sector is opnieuw toegenomen. Per maand betaal je in de stad gemiddeld 2305 euro, vorig jaar lag de gemiddelde huurprijs zo'n 100 euro lager. Ook het aantal huurwoningen dat sinds de invoering van de huurwet in de verkoop zijn gegaan blijft stijgen. 

De wijk Overhoeks in Noord - AT5 / Luuk Koenen

Dat blijkt uit de cijfers van woonplatform Pararius, die de prijsontwikkelingen in de vrije sector vier kaar per jaar analyseert. Ondanks dat de huurprijs het afgelopen jaar steeg, is de prijs voor een vierkante meter het afgelopen kwartaal juist een klein beetje gedaald. In het tweede kwartaal betaalde je 27,52 euro, dat is nu gezakt naar 26,96 euro. Desondanks is Amsterdam nog steeds veruit de duurste plek in het land en kost een vierkante meter hier gemiddeld 4 euro duurder dan in de op een na duurste stad, Amstelveen. 

De vierkantemeterprijs zal volgens Pararius volgend jaar niet per se verder dalen. Het afgelopen kwartaal zijn er namelijk in verhouding meer grotere huurwoningen verhuurd dan in de voorgaande kwartalen. De prijs voor een vierkante meter ligt in grotere woningen gemiddeld gezien ook wat lager. 

Huurwoningen in de verkoop

Wat Pararius ook ziet, is dat er sprake is van een 'aanzienlijke stijging' in de verkoop van vrijgekomen huurwoningen. Afgelopen kwartaal ging dat om ruim 2000 woningen die werden aangeboden. Volgens het platform ligt het absolute aantal van deze 'uitponding' nog stukken hoger. 

De cijfers weerspiegelen de trend waarbij particuliere beleggers ervoor kiezen om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen, in plaats van opnieuw te verhuren. "Mede door strengere regelgeving en hogere belastingdruk op de huurmarkt door de Nederlandse overheid." Wat opvalt is dat de voormalige huurwoningen die worden verkocht kleiner zijn dan de gemiddelde huurwoning, met zo'n 14 vierkante meter. 

Quote

"Een gemiddelde huurwoning in de vrije sector is voor modale inkomens niet te betalen"

Jasper de Groot - directeur Pararius

Daar bovenop komt nog eens dat er ook steeds minder koopwoningen in de verhuur worden gebracht. In heel Nederland verschoven in het afgelopen kwartaal maar 424 woningen van koop naar huur. Dat is een daling van bijna 30 procent ten opzichte van vorig jaar, toen 592 koopwoningen werden aangeboden voor huur.

Niet te betalen

Om in een huurwoning te kunnen eisen eigenaren vaak dat een huurder een bruto maandinkomen heeft dat ten minste drie keer de huurprijs is. De huurmarkt in de vrije sector is volgens Pararius-directeur Jasper de Groot daardoor volledig uit balans en wordt die disbalans ook steeds erger. "Hiermee ligt de minimale inkomenseis voor een gemiddelde vrijesectorhuurwoning ver boven het modale inkomen. Een gemiddelde huurwoning in de vrije sector is voor modale inkomens niet te betalen."

Volgens het platform zijn er veel te weinig vrijesectorwoningen voor mensen die niet sociaal mogen huren in de stad en niet een huis willen of kunnen kopen, het gaat om minder dan 8 procent van het aanbod. "Acht procent was al echt veel te weinig en dat aandeel neemt steeds verder af."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938