Start van hoofdcontent

Stad

nl

CS bestaat 135 jaar: "Men vond het jammer dat een vergezicht naar de donder werd geholpen"

15 oktober 2024, 20.00 uur · Aangepast 15 oktober 2024, 22.04 uur · Door Frederieke Weel

Het is het drukstbezochte monument van Nederland. En vandaag exact 135 jaar oud. Waarschijnlijk wel iedere Amsterdammer heeft het van binnen gezien, maar over het Centraal Station is veel meer te vertellen dan dat er alleen treinen komen en gaan. Daarom maken we op de verjaardag een rondje rondom het station met historicus Koen Kleijn.

Het Centraal Station, ontworpen door Pierre Cuypers, bestaat vandaag dus precies 135 jaar. Premier Thorbecke besloot destijds na wat geruzie met het stadsbestuur dat het station op deze plek moest komen. Daar stond toen, net als wanneer nu nieuwbouw wordt aangekondigd, ook niet iedereen om te springen. 

AT5 / Luuk Koenen

Fijn vergezicht

"Eeuwenlang keek je vanaf de brug bij het Damrak uit op Noord naar de enorme vlakte met water. Dat was een fijn vergezicht. Veel mensen vonden het jammer dat Amsterdam dat beeld naar de donder hielp", vertelt Koen Kleijn, de hoofdredacteur van Ons Amsterdam.

De regering wilde dat het station op een centrale plek kwam en dat er geen versplinterde stations zouden komen zoals dat wel het geval was in Parijs of Londen. Daarnaast moest het gebouw als een soort  stadspoort dienen.

"Zoals Cuypers het Rijksmuseum bouwde als poort naar de nieuwe stadsdelen in Zuid en in de Pijp, moest het Centraal Station een poort naar de rest van de wereld worden. Voor die tijd was het een heel gedoe om naar Parijs of Berlijn te gaan, nu kon je hier gewoon op de trein stappen", vertelt Kleijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938