Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Nationale Opera & Ballet zoekt nieuwe directeur, Ted Brandsen stopt ermee

15 oktober 2024, 10.45 uur · Aangepast 15 oktober 2024, 11.59 uur · Door AT5

Ted Brandsen stopt na het volgende theaterseizoen (2025-2026) als directeur van Het Nationale Ballet. Hij gaat na 23 jaar met pensioen. Volgens collega's komt het mede door Brandsen dat het Amsterdamse balletgezelschap zich kan meten met de top van de internationale balletwereld. Het ballet is nu op zoek naar een nieuwe directeur.

AT5

De carrière van Brandsen bij het Nationale Ballet startte in 2003. Hij stelde nieuwe topchoreografen aan en zorgde ervoor dat het balletgezelschap bij internationale podia kon optreden. Ook speelde hij een grote rol bij het opleiden van jong talent.

Quote

"Zijn pensionering zal een enorme verandering voor ons huis gaan betekenen"

Louise O. Fresco - voorzitter Raad van toezicht Nationale Opera & Ballet

 "Met zijn visie heeft hij een steeds groter publiek weten te enthousiasmeren voor de danskunst", zegt Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van toezicht. "Zijn pensionering zal een enorme verandering voor ons huis gaan betekenen."

Rachel Beaujean

Naast Brandsen vertrekt ook de adjunct-artistiek directeur, Rachel Beaujean. Zij is al verbonden aan het balletgezelschap sinds 1977. Eerst als danseres en later als hoofd van de artistieke staf. Ook zij gaat met pensioen.

"Door het harde werk van Ted en Rachel kijken we vol vertrouwen naar wat komen gaat", aldus O. Fresco. "We zijn inmiddels begonnen met de zoektocht naar een opvolger en verwachten uiterlijk begin volgend jaar een benoeming bekend te kunnen maken."

In 2020 sprak AT5  met Ted Brandsen in het programma De Zwoele Stad, onder andere over de vooroordelen waar jongens mee te maken krijgen in de balletwereld.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938