Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Schrik om explosie bij advocatenkantoor Spuistraat: "Buurman heeft erger voorkomen"

14 oktober 2024, 19.08 uur · Aangepast 15 oktober 2024, 09.56 uur · Door Maarten Westerduin

Tot een paar straten verderop schrokken buurtbewoners in de omgeving van de Spuistraat wakker van een keiharde knal. Het bleek uiteindelijk om een explosie bij een advocatenkantoor te gaan. De brand die daarbij uitbrak, kon snel worden geblust.

"Het was net alsof er een ballon in m'n oor knapte", zegt iemand die twee straten verderop woont. "Dat schrikgevoel kreeg ik ervan. Je kon die knal echt in je lichaam voelen."

Medewerkers van het advocatenkantoor hoorden pas wat er gebeurd was toen een van hun collega's om acht uur bij zijn werk aankwam. De meeste glasscherven waren op dat moment al opgeveegd. 

Geblust door de buren

Binnen is er nog wel meer schade te zien, vertelt kantoorchef Rosa Postiena. "De ramen zijn ingeslagen, de gordijnen zijn stuk. Gelukkig doen alle computers het nog wel, maar er is enorm veel schade"

AT5

Volgens Postiena had de schade nog veel groter kunnen zijn als een medewerker van het naastgelegen jeugdhostel niet als een speer was gaan blussen. "Daarmee heeft hij voorkomen dat het kon overslaan naar andere delen van het gebouw."

Doelbewuste actie

De politie gaat er vanuit dat het kantoor voor sociale advocatuur doelbewust is beschadigd. De advocaten, die alleen in civiele zaken bijstaan, zeggen zelf geen idee te hebben welk motief er achter de explosie zit. 

Ook Postiena begrijpt niet waarom iemand dit bij haar kantoor heeft gedaan. "We bieden hulp aan iedereen. Iedereen die rechtsbijstand nodig heeft, kan dat bij ons krijgen. Het is schrikken dat je dan zo'n aanslag op je kantoor hebt."

"Advocaten zijn advocaten", zegt Postiena, die aangeeft dat het werk vandaag gewoon doorgaat. "Maar het kantoor blijft vandaag gesloten en de dag zal er natuurlijk anders uitzien dan een normale dag,"

Reactie dekens

De Amsterdamse dekens, die toezicht houden op de advocatuur, zeggen dat ze enorm zijn geschrokken van het incident. "Deze kwestie heeft vanzelfsprekend onze volle aandacht en wij zijn uiteraard in contact met de betrokken advocaten. Wij wachten het politieonderzoek af en zullen op basis van de uitkomsten, indien daar aanleiding toe is, handelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938