Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Horst: "Helmplicht en minimumleeftijd voor alle elektrische fietsen beter dan niks"

12 oktober 2024, 17.56 uur · Aangepast 12 oktober 2024, 19.38 uur · Door AT5

Een helmplicht en minimumleeftijd voor álle elektrische fietsen is beter dan helemaal geen maatregelen tegen fatbikes. Dat zegt verkeerswethouder Van der Horst (D66) in het AT5-programma Park Politiek. "Dus laten we naar oplossingen kijken, in plaats van alleen maar te zeggen: het is allemaal moeilijk en onuitvoerbaar. Want daar is de verkeersveiligheid gewoon niet mee geholpen."

AT5

Van der Horst verwijst daarmee naar de houding van minister van Infrastructuur Barry Madlener (PVV). Hij ziet veel haken en ogen aan een helmplicht en minimumleeftijd voor fatbikebestuurders, waar de Tweede Kamer hem in ruime meerderheid toe oproept. Volgens Madlener is het niet effectief om fatbikes te labellen als aparte categorie, en zouden een minimumleeftijd en helmplicht dus moeten gaan gelden voor álle elektrische fietsen. Het is nog maar de vraag of de Kamer daarmee akkoord gaat.

"De minister werpt veel barrières op", zegt Van der Horst. En hij heeft volgens haar soms zeker een punt. "Maar ik denk wel: er zijn oplossingen."

Wennen aan helmplicht

Madlener heeft bovendien de neiging om het probleem te "bagatelliseren", vindt Van der Horst. Zo zei de minister eerder dat hij een minimumleeftijd en helmplicht voor fatbikes "wel erg ver" vond gaan, en dat het probleem 'm zit in het gedrag van bestuurders. De verkeerswethouder is dan ook opgelucht dat de Tweede Kamer nu ook de urgentie voelt voor maatregelen. "Dat is een belangrijk signaal." 

Verder denkt Van der Horst dat het goed is als Amsterdammers "langzaamaan gaan wennen" aan een helmplicht voor elektrische fietsen. Maar ze wil zich niet blindstaren op die maatregel. Ook de ingevoerde 30-kilometerregel voor auto's moet de verkeersveiligheid verbeteren. 

Binnenkort praat Van der Horst verder met de minister over de uitvoering van de motie.

Kijk hier de hele aflevering van Park Politiek:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938