Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Taxi's mogen weer van Damstraat naar Dam: gemeente heft eenrichtingsverkeer op

11 oktober 2024, 17.45 uur
Door Bas Velzel · Foto: AT5

Het was voor de taxichauffeurs een doorn in het oog: de keuze van de gemeente om van de Damstraat eenrichtingsverkeer te maken. Zo kon er bijvoorbeeld niet meer richting de Dam worden gereden vanaf de Wallen. De gemeente heft nu, alleen voor taxichauffeurs, de maatregel op. 

De maatregel geldt sinds 11 september om de zogenoemde Bijenkorffile verder aan te pakken. Tijdens drukke dagen reikt de file vanaf de Dam tot voorbij de Blauwbrug, de brug bij de Stopera. De gemeente koos voor het eenrichtingsverkeer om sluipverkeer te stoppen dat via de Wallen de file op het Rokin probeerde te omzeilen. 

Maar doordat automobilisten niet meer rechtdoor mochten de Dam op, moest iedereen door de drukke en toch krappere Warmoesstraat. Taxichauffeurs lieten weten dat dat leidde tot gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld automobilisten die vanaf de Warmoesstraat toch richting de Bijenkorfgarage probeerden te komen.

File in de Warmoesstraat - AT5

Het MKB, Amsterdam City en Koninklijk Horeca Nederland gingen in gesprek met de gemeente om de maatregel aan te passen. De route van de Damstraat naar het Damrak zou namelijk vooral door taxichauffeurs worden gebruikt. Na het overleg heeft de gemeente besloten om de verkeersmaatregel aan te passen.

Alleen voor taxi's

Taxichauffeurs mogen nu, naast de hulpdiensten, weer doorrijden naar de Dam vanaf de Wallen. Het overige verkeer moet wel rechtsaf de Warmoesstraat in, behalve tijdens specifieke venstertijden wanneer de winkels worden bevoorraad. Guido Frankfurther van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) laat weten blij te zijn met het ingrijpen van de gemeente. "Maar we houden de vinger aan de pols."

Voordat de officiële afsluiting van de Damstraat inging, testte de gemeente tijdens het pinksterweekend de maatregel met pylonnen en verkeersregelaars. Binnenstadbewoners waren toen voorzichtig positief over de aanpak van de roemruchtige file. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938