Start van hoofdcontent

ADE

nl

Kerken, orgels en de gevangenis: 6 plekken die je níet verwacht bij ADE

16 oktober 2024, 07.00 uur · Aangepast 34 minuten geleden
Door Esli Oudejans · Foto: ADE / Linde Dorenbos

De stad staat vanaf vandaag met ADE een paar dagen volledig op zijn kop. De grote feesten van het Amsterdam Dance Event zijn zo goed als uitverkocht, maar ook op andere, verrassende plekken kun je - soms iets voorzichtiger - losgaan. 

Het Orgelpark

Naast het Vondelpark ligt een plek waar je niet gelijk aan beukende beats denkt: het Orgelpark. Op zondag 20 oktober nemen de jonge componisten Frieda Gustavs en Rick Veldhuizen je mee in de wereld van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner. Samen met Pitou Nicolaes en Jasmine Karimova brengt Gustavs, begeleid door trombones en orgels, een verhaal tot leven over wat er tegenwoordig veranderd is sinds de tijd van Bruckner.

Daarnaast zal Veldhuizen met saxofoons en elektrische gitaren de symfonie op elektronische wijze vertalen. “In tegenstelling tot veel andere feesten met gevestigde namen, staat deze avond in het teken van jonge makers. De klassieke muziek wordt in een modern jasje gegoten en dat is heel speciaal”, vertelt Anne van der Weijden, Arts & Culture Programcoördinator bij ADE.  

Levenslang Amsterdam

Bijlmer Bajes

Dansen is een vorm van vrijheid, en daarom denk je misschien niet gelijk aan een gevangenis. Toch heeft de voormalige Bijlmer Bajes een tweede leven gekregen als onderdeel van de ‘Levenslang’ club.

Tussen de industriële muren van de oude stookruimte kan er op de vrijdag, zaterdag en zondag van het ADE-weekend gedanst worden tijdens Cooking with Palms Trax, Ki/Ki All day long, Intercell x Chlär Invites en Strangelove. Een unieke plek, licht Festival Manager Aylano Scipio toe. “Ik vind het mooi dat iets wat vroeger een symbool was voor iets negatiefs, tijdens ADE zoveel mensen een positieve ervaring geeft.” 

Levenslang Amsterdam

Zuiderkerk

Van de Bajes gaan we door naar de kerk. Gelegen in het hart van de stad ligt de Zuiderkerk. Deze eerste protestante kerk van de stad geeft tijdens ADE een podium aan de muziek van Philip Glass.

Philip Glass is een van de grondleggers van minimal music. Lavinia Meijer, die met de harp vertolkingen maakt van zijn muziek, speelt samen met multidisciplinair artiest Nikki Hock een van de openingsconcerten op woensdag 16 oktober. Het wordt allemaal betoverend, experimenteel en spannend, maar de kaartjes zijn helaas al een tijdje uitverkocht.

24classics /Raymond van Mill

De trein

Als je alle plekken in de stad wel een keer gezien hebt, of je bent even het spoor bijster, kun je op vrijdag en zaterdag ook met een vier uur durende trein losgaan op de muziek van verschillende dj’s.

De zogeheten Club Train van organisator 50:Hertz vertrekt van CS en stopt op meerdere plekken in het land, om zo ook bezoekers buiten Amsterdam te laten genieten van ADE. Terwijl de trein door het land zoeft, kun je rondom de dj-booth feesten of relaxen in de chill-out wagons.

50 Hertz

Van Gogh Museum

Waar normaal streng toezicht wordt gehouden op stilte en rust, is dat deze avond absoluut niet de bedoeling. Want muziek is ook een vorm van kunst en daarom is het ook weer niet zo gek dat er een ADE-opening is in het Van Gogh Museum.

Eefje de Visser zal daar een unplugged optreden geven: zonder band of begeleiding maar met een akoestische gitaar, piano en een paar vocalisten.

En dat is volgens programmacoördinator Van der Weijden bijzonder voor ADE. “Eefje staat normaal bekend om elektronische popmuziek; ze heeft er zelf voor gekozen om in het Van Gogh Museum unplugged te spelen. Dat past wel weer goed in de intieme setting van het museum. Daarnaast komt er een ledscherm met speciaal gemaakte visuals die het optreden zal versterken. Het is de eerste keer dat er een ADE-feest wordt gehouden in het Van Gogh Museum."'

Jan Kees Steenman

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Ook het Koninklijk Instituut voor de Tropen opent dit jaar voor het eerst de deuren voor ADE. In de grote marmeren hal van het 19de-eeuwse gebouw zullen op de zondag verschillende internationale artiesten zoals Jaden Thompson, Vitess en Lola Palmer een show maken.

“Het gebouw kent mooie architectuur en heeft altijd een culturele context gehad. Het is een plek die veel Amsterdammers kennen, maar waar ze nooit de tijd voor nemen om de binnenkant te bekijken”, vertelt Festival Manager Scipio.

Kirsten van Santen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938