Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Nieuwe rekken op Gelderskade voor fietsen met dikke banden en kratjes

11 oktober 2024, 11.21 uur · Aangepast 14.16 uur · Door Tjeerd Kleijn

Langs de Geldersekade worden overal nieuwe fietsenrekken geplaatst. Het gaat om nieuw ontworpen, echte Amsterdamse fietsenrekken, waar fietsen met dikke banden of kratjes in kunnen. Eén van de eerste is officieel in gebruik genomen door stadsdeelbestuurder Nienke van Renssen.

Het nieuwe fietsenrek, bedacht door het ingenieursbureau van de gemeente, is zo ontworpen dat er meer fietsen kunnen op een bepaalde plek kunnen worden geparkeerd. "Het zijn lage plekken zodat ouderen hun zware fietsen makkelijker in het rek kunnen zetten", vertelt mede-ontwerper Wim Poppinga.

De nieuwe fiets

"Fietsen worden steeds zwaarder groter en dikker", zegt Nienke van Renssen, stadsdeelbestuurder in het centrum. "We zijn heel blij met dit nieuwe fietsenrek. Ook omdat er nu meer fietsen in dezelfde ruimte passen. De openbare ruimte is schaars. Iedereen heeft plek nodig op straat."

Helemaal nieuw zijn de fietsenrekken niet. Op het Haarlemmerplein werden ze al een tijd getest. "Om te kijken wat mensen ervan vonden", zegt Poppinga. "De meesten waren relatief enthousiast."

Na een paar kleine aanpassingen worden de rekken nu overal langs de Geldersekade geplaatst. Als ze hier ook gewaardeerd worden, komen de fietsenrekken in de toekomst ook op andere plekken in de stad.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938