Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog: laatste pro-Palestijnse demonstranten opgepakt

7 oktober 2024, 14.56 uur · Aangepast 20.49 uur
Door AT5 · Foto: Martin Damen

Duizenden mensen kwamen vanmiddag samen op de Dam om hun steun te betuigen aan Israël. Even verderop op het Damrak was er een tegendemonstratie van pro-Palestijnse demonstranten. Er ontstonden meerdere confrontaties tussen de politie en tegendemonstranten, die uiteindelijk werden aangehouden. 

20.39 uur

Bijna alle demonstranten vertrokken

Op de Dam stond rond 19.30 uur een flinke groep pro-Palestijnse demonstranten. Het ging waarschijnlijk om activisten die eerst op het Centraal Station stonden. Een uur later was de groep een stuk kleiner. Het lijkt erop dat bijna alle pro-Palestijnse demonstranten zijn gestopt met demonstreren. 

Het is nog wel de vraag of de groep aangehouden demonstranten die in Noord is afgezet niet weer terugkomt. De ME houdt daar rekening mee, blijkt uit een videobericht van een agent op Instagram. 

Martin Damen
19.58 uur

Laatste aanhoudingen op Nieuwezijds Voorburgwal

De laatste GVB-bussen met aangehouden demonstranten staan op het punt van vertrekken. Het lijkt erop dat er in totaal zo'n 200 pro-Palestijnse demonstranten zijn aangehouden. De politie komt later met precieze cijfers. 

De bussen met aangehouden demonstranten zijn naar Noord vertrokken. Op de Beemsterstraat mochten ze de bussen uit. Ze zijn dus niet naar een cellencomplex gebracht. 

Opvallend was dat een van de demonstranten op de Nieuwezijds Voorburgwal een pistool of een neppistool weggooide. Dat zag een fotograaf van AT5. Het (nep)wapen is door agenten in een doek gewikkeld en meegenomen. 

19.36 uur

Deelnemers sit-in verlaten CS, deel gaat naar de Dam

De deelnemers aan de sit-in op het Centraal Station hebben het station verlaten. Een deel zou nog richting de Dam trekken. 

19.18 uur

Honderden bij sit-in Centraal Station

De hal van het Centraal Station is gevuld met pro-Palestijnse demonstranten. De zogeheten sit-in, precies een jaar na de terreuraanslag door Hamas op de Israëlische bevolking, is niet onomstreden. De VVD had de NS opgeroepen om de demonstratie te verbieden. Landelijk VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz noemde Pro-Palestijnse demonstraties op deze dag antisemitisch. Burgemeester Halsema was het niet met haar eens

19.15 uur

Demonstranten worden in bussen afgevoerd